Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Orpo ja Vehviläinen torjuvat Essayahin vaatimuksen maakuntavaalien siirtämisestä myöhemmäksi

Essayahin mukaan olisi järkevää antaa eduskunnan tehdä lainsäädäntötyönsä rauhassa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) torjuu maakuntavaalien siirtämisen myöhemmäksi. Vehviläisen mukaan ajankohta ei ole ongelma, koska ensimmäisten maakuntavaalien ajoitus on ollut tiedossa jo puolisentoista vuotta. Vaalit on määrä pitää ensi tammikuussa presidentinvaalien yhteydessä.

Vaalien siirtämistä on tänään vaatinut kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hän muistutti Euroopan neuvoston suosituksesta, jonka mukaan vaalien keskeisen lainsäädännön tulisi olla valmiina vuotta ennen vaaleja.

– Tämä kannanotto ei johda asian uudelleenkäsittelyyn. Maakuntavaaleja koskevat laithan ovat jo eduskunnan käsittelyssä. Olisi erikoista, jos nyt ruvettaisiin uudelleen katsomaan ajankohtaa, Vehviläinen sanoo STT:lle.

Vehviläinen painottaa, että Euroopan neuvoston suositus on nimenomaan suositus eikä määräys. Vaalien järjestämisen kannalta ei hänen mukaansa olla myöhässä.

Essayahin mukaan maakuntavaalit voisi siirtää jopa eduskuntavaalien yhteyteen eli vuoden 2019 keväälle. Tämä on Vehviläisen mukaan mahdoton ajatus.

– Sehän tarkoittaisi sitä, että koko maakuntauudistuskin siirtyisi hamaan tulevaisuuteen. Vaalien lykkääminen lykkäisi koko uudistuksen aloittamista, Vehviläinen sanoo.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) ei hänkään pidä maakuntavaalien siirtämistä tarpeellisena. Orpo huomauttaa, että Suomessa on erittäin kehittynyt vaalijärjestelmä ja demokratia. Hänen mukaansa vaalien järjestämiseen on hyvin aikaa, jos lainsäädäntö saadaan valmiiksi kesän aikana.

– Saattaa olla, että Essayah haluaisi mieluummin siirtää sote- ja maakuntauudistusta kuin itse vaaleja, Orpo sanoo STT:lle.

Entinen Euroopan oikeusasiamies Jacob Söderman (sd.) ei pidä hyvänä sitä, että maakuntavaalit järjestetään presidentinvaalien yhteydessä. Söderman ottaa asiaan kantaa Demokraatin haastattelussa.

– Jos maakuntien hallinto halutaan toimimaan ennen seuraavia kunnallisvaaleja, kunnat voisivat nimetä tilapäisen maakuntavaltuuston jäsenet. Se voisi jopa helpottaa ylimenokautta. Mutta kansan eniten arvostaman vaalitapahtuman, presidentinvaalin, yhdistäminen paikallisasioiden hoitoon ei ole onnistunut ajatus, Söderman sanoo lehdelle.

Södermanin mukaan maakuntavaalit sopivat paremmin yhteen kytkettäviksi kuntavaalien kanssa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi