Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kesä on täällä! Lähes koko Päijät-Hämeessä ylitettiin helleraja - Häme koko maan lämpimintä seutua

Aida Lampeniuksen, Elle Tarkkosen, Rosa Yömaan, Erika Hietasen ja Sanna Rinteen kesä on matkailupainotteinen. Kuva: Leevi Vähälä

Kevään lämpöennätys meni perjantaina heittämällä rikki, kun lämpötila kohosi jo aamun tunteina lähelle kahtakymmentä astetta. Päivän edetessä elohopea hätyytteli hellelukemia, ja iltapäivällä Launeen havaintoasemalla mitattiin jo 26,7 astetta.

Päijät- ja Kanta-Häme olivat Suomen lämimimmät alueet. Päijät-Hämeessä vain Asikkalan Pulkkilanharjulla ei päästy yli hellerajan, vaikka sielläkin hätyyteltiin 25 astetta. Lämpimin paikka koko maassa oli Lammin Evo, jossa lämpötila nousi tasan 27 asteeseen.

Kaupunkilaiset näyttivät perjantaina ottaneen kesän ilolla vastaan. Innokkaimmat auringonpalvojat olivat löytäneet tiensä Mytäjäisen rantaan jo hyvissä ajoin, ja osa uskaltautui myös järveen uimaan. Veden lämpötilaksi oli vastikään mitattu vajaat 13 astetta.

Yksi useampaan kertaan pulahtaneista uimareista oli Marjo Ronkainen. Vaikka Ronkainen on entisenä avantouimarina tottunut viileisiin vesiin, hän kertoi Mytäjärven veden olleen vielä sopivan virkistävää.

- Mieluiten uin Mytäjäisessä ja maauimalassa, Ronkainen kertoi.

Marjo Ronkainen pulahti useaan kertaan Mytäjäisessä. Kuva: Leevi Vähälä

Välillä meinasi olla usko koetuksella kevään suhteen

Myös Pikku-Vesijärven puisto houkutteli ihmisiä nauttimaan auringonpaisteesta. Toiset olivat tulleet puistoon työskentelemään, mutta Aida Lampenius, Elle Tarkkonen, Rosa Yömaa, Erika Hietanen ja Sanna Rinne olivat jo virittäneet vapaalle. Syytä olikin, sillä joukko oli yhtä lukuun ottamatta kevään uusia ylioppilaita. Kaveriporukka oli varustautunut kesäiseen piknikkiin asianmukaisilla eväillä mansikoita myöten.

- Kylmä kevät ei paljon innostanut. Välillä meinasi olla usko koetuksella kesän tuloon, he sanoivat.

Kesäsuunnitelmat olivat jo suurimmalta osin selvillä. Lampenius, Tarkkonen ja Hietanen lähtevät interrailaamaan, Yömaa Ruotsiin töihin.

Viikonloppuna viilenee, mutta vain hieman

Lahden keskustassa kesäkelien saapumisen huomasi täysistä terasseista ja jäätelökioskin jonosta. Juhani ja Tuula Äyri olivat poikenneet terassille ensimmäistä kertaa vapun jälkeen.

- Tuntui, ettei kesä tule ollenkaan. Olisi tehnyt mieli pakata tavarat ja lähteä johonkin matkalle, Tuula Äyri sanoi.

Juhani ja Tuula Äyri aikoivat jatkaa kesäpäivän viettoa satamassa. Kuva: Leevi Vähälä

Kesäiset kelit jatkuvat Päijät-Hämeessä läpi viikonlopun.

- Ilma pysyy poutaisena, mutta perjantain lämpötiloja tuskin saavutetaan lauantaina ja sunnuntaina. Sateita ei kuitenkaan näyttäisi tulevan, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Silja Karlsson.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen