Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puskaraiskaukset pitkittävät poliisin tutkinta-aikoja - ”Kyse ei ole ammattitaidon tai motivaation puutteesta”

Poliisihallitus myöntää, että lyhyellä aikajänteellä tarkasteltuna raiskausrikosten selvittämistasot voivat vaihdella alueittain merkittävästi.

Laajemmin katsottuna raiskausrikosten keskinäiset selvittämisprosenttierot poliisilaitoksittain eivät kuitenkaan eroa muiden rikoslajien selvitysprosenttivaihteluista.

Näin todetaan Poliisihallituksen sisäministerille laatimassa selvityksessä, jonka Etelä-Suomen Sanomat sai haltuunsa torstaina.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) pyysi Poliisihallitukselta selvitystä sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli talvella kertonut raiskausrikosten suurista selvittämiseroista suurten kaupunkien välillä vuosina 2014-2016.

Raiskausepäilyt ovat aina tutkintapanostusta vaativia tapauksia. Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen

Ministeri Risikko korosti torstaina, että poliisin on tehtävä kaikki mahdollinen raiskaustapausten selvittämiseksi. Hän myös vaatii, että tutkintakäytäntöjä kehitetään edelleen.

- Poliisin resurssissa on painotettava laadukasta perustutkintaa, ministeri totesi Etelä-Suomen Sanomille.Vuosina 2014-2016 poliisilaitosten keskimääräinen selvitysprosentti oli kaikissa raiskausrikoksissa 67,9. Alin luku oli Helsingin poliisilaitoksella, 57,1 prosenttia, ja korkein Oulun poliisilaitoksella, 85,4 prosenttia.

Tilastoja aiotaan parantaa

Selvityksessään Poliisihallitus toteaa, etteivät syyttäjät ole arvostelleet poliisin työn laatua raiskaustutkinnoissa. Sen Poliisihallitus myöntää, että rikostorjunta kaipaa kehittämistä, ja muutoksia on luvassa.

Tietojärjestelmäuudistuksessa määritellään muun muassa se, miten rikosten selvitysprosentit muodostetaan. Tällä pyritään parantamaan tilastojen käytettävyyttä ja ymmärrettävyyttä.

Poliisihallitus kertoo seuraavansa epäiltyjen raiskausrikosten selvittämisprosentteja ja puuttuvansa poliisilaitosten toimintaan, ”mikäli ilmenee seikkoja, jotka osoittavat raiskausrikosten uhrien tosiasiallisesti olevan asuinkuntansa perusteella eriarvoisessa asemassa”.

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta korostaa, etteivät Helsingin Sanomien uutisoimat raiskausrikosten selvittämisprosenttien erot johdu poliisin ammattitaidon tai motivaation puutteista.

- Toimintamme painopiste on kiireellisissä hälytystehtävissä ja vakavissa rikoksissa. Raiskausepäilyt ovat aina vakavia rikoksia ja tutkintapanostusta vaativia tapauksia, Heikkinen sanoo.

Selvitysprosentti vaatisi tieteellistä tutkimusta

Heikkisen mukaan ajoittaiset suuret erot raiskausepäilyjen selvittämistasoissa johtuvat osin muun muassa vaikeista tapauksista, joiden tutkinta kestää normaalia pidempään.

Vaikea tapaus on esimerkiksi niin kutsuttu puskaraiskaus, jossa uhrin raiskaa hänelle aiemmin tuntematon ihminen olosuhteissa, joissa tekijän tunnistaminen on vaikeaa.

- Poliisilaitosten eroavuudet selvittämisprosenteissa korostuvat yksittäisissä rikosnimikkeissä, joissa rikosilmoituksia on lukumääräisesti vähän. Esimerkiksi paikkakuntakohtaisessa tarkastelussa satunnaisvaihtelun määrä lisääntyy merkittävästi, Heikkinen toteaa.

Poliisihallituksen mukaan epäiltyjen raiskausrikosten lopullisten selvitysprosenttien selvittäminen vaatisi tieteellisen tutkimuksen. Siinä tarkasteltaisiin tapauskohtaisesti yksittäisen rikosjutun koko elinkaari ilmoitusvaiheesta lainvoimaiseen tuomioon.

Rai Suihkonen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X