Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rauhallinen juoppo selviämisasemalle - sisäministeriö esittää poliisin vastuiden keventämistä päihtyneiden säilyttämisessä

Sisäministeriö kaavailee, että poliisiputkan pahnoille vietäisiin jatkossa vain sellaiset juopuneet, jotka ovat vaaraksi itselleen tai muille. Sisäministeri Paula Risikon mukaan sote-puolen selviämisasemat toisivat säästöjä ja vähentäisivät putkakuolemia.

Sisäministeri Paula Risikon mielestä poliisin vastuuta tulee vähentää juopuneiden säilytyksessä. Kuva: Tiina Mutila

Sisäministeriö esittää merkittävää muutosta päihtyneiden säilyttämiseen kiinnioton jälkeen.

Ministeriön mukaan rauhallisesti käyttäytyvät juopuneet olisi syytä viedä poliisiputkan sijaan selviämisasemalle, joiden määrää olisi lisättävä nykyisestä neljästätoista.

Tiistaina kokoontunut sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon ministerityöryhmä puoltaa osaltaan sisäministeriön esitystä.

Koska nykyiset selviämisasemat siirtyvät vuoden 2019 alussa maakuntien vastuulle, puidaan sisäministeriön esitystä ennen lopullisia linjauksia vielä reformiministerityöryhmässä.

Selviämisasemien nykyistä laajempi käyttö vähentäisi putkakuolemia. Sisäministeri Paula Risikko (kok.)

Sisäministeriön lisäksi päihtyneiden säilytykseen poliisin kiinniottotilanteessa ovat kiinnittäneet huomiota muun muassa YK:n ja Euroopan neuvoston kidutuksen vastaiset komiteat.

Säästöjä ja tarkoituksenmukaista työnjakoa

Poliisista vastaava sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi tiistaina esittävänsä poliisin vastuiden keventämistä päihtyneiden säilyttämisessä.

Risikko on sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon ministerityöryhmän puheenjohtaja.

- Ainoastaan päihtymyksensä takia kiinniotettujen säilyttämisvastuu voidaan siirtää maakunnille samalla kun maakuntien tehtäviä tarkennetaan sote-uudistuksessa. Kysehän ei ole uudesta velvoitteesta, vaan kuntien päihdehuoltovelvoitteesta, jota poliisi on hoitanut, Risikko totesi.

Rauhallisten päihtyneiden kiinniotto- ja muut tehtävät sekä säilytys maksavat tänä vuonna poliisille arviolta liki kahdeksan miljoonaa euroa. Risikon mukaan tuo summa voitaisiin jatkossa kohdentaa muuhun poliisityöhön.

- Kyse on merkittävien säästöjen lisäksi tarkoituksenmukaisesta työnjaosta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja poliisin välillä, Risikko korosti.

Risikko: Selviämisasemat vähentäisivät putkakuolemia

Poliisi tekee vuosittain noin 60 000 päihdekiinniottoa. Noin joka kolmas kiinniotettu päihtynyt käyttäytyy rauhallisesti, ja tästä huolimatta heidät viedään selviämään useimmiten poliisin putkaan ilman terveydenhuollon ammattilaisen valvovaa silmää.

- Tämä on iso puute, sillä poliisilla ei ole koulutusta eikä välineitä auttaa, jos vahvassa humalassa olevan terveydentila muuttuu äkisti. Selviämisasemien nykyistä laajempi käyttö vähentäisi putkakuolemia, Risikko sanoo.

Juoppokuljetukset jäisivät yhä poliisille

Alkoholihaittojen arvioidaan lisääntyvän, jos eduskunta päättää vapauttaa vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ruokakauppaan. Tämä lisännee myös päihtyneiden kiinniottoja ja voi tuoda tilapulan poliisiputkiin ympäri maata.

- Tästäkin syystä selviämisasemien lisääminen on perusteltua, Risikko sanoi.

"Juoppokuljetuksista" vastaisi jatkossakin poliisi, koska virkavalta on se, joka kutsutaan ensimmäisenä paikan päälle selvittämään tilannetta. Poliisin pahnoille päätyisi jatkossakin päihtynyt, josta on vaaraa itselleen tai muille.

- Poliisin arvio tarvitaan, onko päihtynyt vaaraksi. Myös päihtyneen kiinniotto on sellainen virkavastuuta edellyttävä toimi, joka kuuluu poliisille, Risikko sanoi.

Rai Suihkonen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X