Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Grillaaminen aiheuttaa kolme kertaa enemmän maastopaloja kuin kulotus

Grillivahingot polttavat myös asuinrakennuksia. Roskia poltetaan yleensä kaukana rakennuksista, mutta grilli on usein puuterassilla ja lähempänä rakennusta.

Saippuaveden vaahtoaminen kertoo siitä, että liittimessä on kaasuvuoto. Kuva: Jouni Turunen

Pelastusalan Pronto-tilasto paljastaa yllätyksen: nuotiot ja grillit aiheuttavat kaksinkertaisen määrän rakennuspaloja kulotukseen verrattuna. Maastopaloja aiheutuu kolminkertainen määrä kulotukseen verrattuna.

- Rakennuspaloissa erolle on luonnollinen selitys. Roskia poltetaan usein kaukana rakennuksista, mutta grilli on usein puuterassilla ja lähempänä rakennusta, Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki pohdiskelee.

Rakennuspaloja nuotio tai grilli on aiheuttanut 2009-2016 yhtensä 233. Maastopaloja nuotio tai grilli on samana aikana aiheuttanut 3 080, kulotus vain 1 164.

Alustalevyn puhdistamista helpottaa alumiinifolio. Kuva: Jouni Turunen

Grillejä on monenlaisia. Maallikosta puuta ja hiiliä käyttävät perinteiset grillit ovat vaarallisempia kuin kaasugrilli tai sähkögrilli.

- Kiinteän puulla lämmitettävän grillin turvallinen suojaetäisyydeksi suositellaan kipinöinnin vuoksi vähintään neljä metriä rakennuksen räystäslinjasta, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi toteaa.

Viitaniemi hyväksyy grillien turvallisuushierarkian. Sähkögrilli on turvallisin: sen käytössä ei ole lainkaan avotulta. Kaasugrilli on sekin turvallinen, kunhan tuli vaan pysyy kannen sisällä.

- Nykyaikaiset kaasugrillit ovat turvallisia käyttää, kun niitä vain käytetään oikein. Tulipalon riski liittyy lähinnä väärään käyttöön tai vikatilanteisiin, kuten esimerkiksi ylikuumenemiseen, kaasuvuodosta johtuvaan paloon tai rasvapaloon.

Kaasupullon sijoitus kannattaa miettiä tarkoin.

- Grilliä käytettäessä kaasupullo pitää siirtää mahdollisesta alakaapista grillin sivulle, jotta se ei kuumenisi liikaa eikä vuotaessaan aiheuta suljettuun tilaan räjähdysvaaraa. Nestekaasu voi vuotaessaan lisätä tulipaloriskiä ja aiheuttaa jopa räjähdysvaaran. Nestekaasupullon säilytys tapahtuu pystyasennossa, mieluiten ulkona, jatkuvasti tuulettuvassa paikassa ja auringolta suojassa.

Kaasuvahingot ovat yleensä vakavia.

- Oman urani varrelle on sattunut tapaus, jossa suljetussa huonetilassa nestekaasupullosta vuotanut kaasu aiheutti kipinästä syttyessään voimakkaan räjähdyksen ja siirsi räjähdyksestä aiheutuneen paineen voimasta ulkoseinän paikoiltaan. Tämä ei tosin liittynyt grillaukseen, mutta kuvastaa mahdollisen räjähdyksen voimakkuutta. Onneksi tilassa ei ollut ketään räjähdyshetkellä, koska seuraukset olisivat olleet tällöin vakavat.

Tapa tarkistaa kaasujohdon kunto. Kuva: Jouni Turunen

Perinteinen hiiligrilli on turvattomin. Sen sytytyksessä tuhjataan palavien nesteiden kanssa, hiillos on pitkään vaarallinen ja sytyttää maastopalon hetkessä. Tuulen puuska vie tuhkia ja kipunoita muassaan naapurinkin puolelle. Lisäksi rakenne on heppoinen: esimerkiksi lapsi, lemmikki tai horjahteleva grillimestari voi kaataa koko hökötyksen.

Ihmiset eivät osaa varoa hiillosta, vaikka tuhkan seassa tuli säilyy jopa vuorokausien ajan.

- Eilen grillattu ja tänään tyhjennetty hiilet risu- ja lehtikasaan. Naapuri oli tullut sanomaan, että tontin reunalla palaa. Alkusammutus oli aloitettu heti puutarhaletkulla, kerrotaan Joensuun palokunnan tehtäväraportissa toukokuussa 2016.

- Nuorisojoukko oli ollut aiemmin päivällä mökillä nurmikkoa leikkaamassa, Sen jälkeen he olivat grillanneet hiiligrillillä. Grillauksen jälkeen he olivat kaataneet hiilet maahan, josta palo oli saanut todennäköisesti alkunsa. Nuoret olivat jo poistuneet pari tuntia ennen paloa, heinäkuun 2016 raportti kuvailee.

Järjestelmäsuunnittelija Mika Keränen puhdistaa palolaitoksen kaasugrillin. Kuva: Jouni Turunen

Siirrettävien grillien sijoituksesta ei ole erikseen laissa säädetty mitään.

- Niitä eivät koske esimerkiksi kiinteiden tulisijojen suojaetäisyysmääräykset. Grilli on kuitenkin aina sijoitettava riittävän kauas kaikista palavista materiaaleista. Tärkeintä on noudattaa käytössä, huollossa ja sijoituksessa valmistajan käyttö- ja huolto-ohjeita. Esimerkiksi uusien grillien käyttöohjeissa suojaetäisyydeksi palavaan materiaaliin on määritelty usein 60-100 senttimetriä. Tätä voidaan pitää riittävänä ja turvallisena suojaetäisyytenä, Markus Viitaniemi linjaa.

- Turvallinen grillin paikka ei ole räystään tai katoksen alla. Sijoituksessa on hyvä huomioida myös, että alusta on tasainen ja palamaton sekä tuulelta suojassa. Luonnollisesti grillit on tarkoitettu vain ulkokäyttöön.

Räystään alla grillaaminen voi aiheuttaa isot vahingot.

- Talon asukas oli alkanut laittamaan ruokaa kaasuhellalla rakennuksen ulkopuolisella terassilla. Kesken ruuan laiton sivuventtiilipullon paineenalentaja oli irronnut pullosta. Kaasupullosta purkaantuva kaasu syttyi palamaan hallitsemattomasti. Palo levisi nopeasti räystään alta ullakkotilaan ja aiheutti mittavat vahingot rakennukselle, Viitaniemi muistelee.

Timo Riistaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi