Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Arvorakennuksesta piti tulla kirkko, nyt siitä tulikin ravintola

Hennalan sotilaskodista tuli 2015 turvapaikanhakijoiden ruokala, kun alueelle perustettiin vastaanottokeskus. Kuva: Samuli Ikäheimo

Yli satavuotias Hennalan entinen sotilaskoti on nyt lounas- ja tilausravintola Hennalan Päämaja. Ruokamies oy osti vanhan armeijarakennuksen Senaatti-kiinteistöiltä ja pyöritti siellä turvapaikanhakijoiden ruokalaa. Vastaanottokeskuksen asukkaat ovat kuitenkin huhtikuun alusta lähtien valmistaneet ateriat itse omissa tiloissaan.

Ruokamiehen yrittäjä Jukka Klinga kertoo, että Hennalan Päämaja avattiin vappuna. Ravintola pidetään arkisin auki kello 7-15, ja viikonloppuisin tiloja vuokrataan erilaisten juhlien ja tapahtumien käyttöön.

Lähistöllä toimivat myös Ravintola Upseerikerho ja Lounasravintola Mänty. Klinga uskoo kuitenkin, että asiakkaita riittää.

Lisää ruokailijoita on odotettavissa ensi keväänä, kun Lahden pääpoliisiasema muuttaa viereiseen varuskunnan entiseen muonituskeskukseen.

Runsaasti tilaa

Hennalan turvapaikanhakijat ruokailivat entisessä sotilaskodissa puolitoista vuotta. Klinga laskee, että vastaanottokeskuksessa oli enimmillään tuolloin jopa 667 turvapaikanhakijaa. Ravintolassa oli kymmenkunta työntekijää.

Entinen sotilaskotirakennus on 890 neliön suuruinen. Sen sisätiloissa on nyt noin 250 asiakaspaikkaa, ja ulkoalueet mukaan lukien paikalle mahtuu 400 henkeä. Talossa on kaksi kabinettia ja päätila voidaan jakaa.

- Meillä on entisissä leipomotiloissa iso keittiö ja yläkerran tiloissa pienempi keittiö.

Hennalan sotilaskodissa valmistui vuonna 2000 täydellinen remontti Kuva: mhus

Tällä hetkellä työllistetään 3,5 työntekijää.

Hennalan Päämajan toimintaa pyörittää Seppo Hakala, joka piti aiemmin linja-autoaseman ravintolaa.

Synttäreitä ja militääriä

Jukka Klingan mukaan viikonloppuina ravintolassa on ollut muun muassa syntymäpäiväjuhlia ja muita tilaisuuksia. Elokuuksi sinne on suunnitteilla myös militääritapahtuma.

Hennalan sotilaskoti ehti palvella varuskunnassa vuosina 1924 -2014. Kuva: Jere Aalto

Ruokamies oy:n toimialaa on muun muassa pitopalvelu, ateriapalvelut yleisötapahtumissa, ruokailuvälineiden, keittiökaluston ja ravintolahenkilökunnan vuokraus, saunapakun vuokraus sekä elämys- ja ohjelmistopalvelut. Jukka Klinga muuntautuu ajoittain vaikkapa Isä Nitroksi, joka on esiintynyt muun muassa Janne Ahosen kiihdytysajoissa parina päivänä.

- Meillä on Isä Nitro -alatoiminimi - se oli meillä jo ennen kuin nimi "varastettiin" Putous-ohjelman hahmoksi.

Hennalan sotilaskoti

Rakennuksesta piti tulla ortodoksikirkko, mutta olot olivat sekavat eikä kirkkoa saatu käyttöön suunniteltuna aikana eli vuonna 1914.

Venäläiset joukot poistuivat Hennalan varuskunnasta vuonna 1917. Keskeneräinen kirkkorakennus sai olla muun muassa heinävarastona.

Vuonna 1924 rakennuksesta tuli sotilaskoti, joka oli kunnostettu professori Carolus Lindbergin piirustusten mukaan. Sotilaskodin siipirakennus valmistui lisätilaksi vuonna 1938.

Sotilaskodin toiminta päättyi joulukuussa 2014, kun Hennalan varuskunta suljettiin.

Timo Lehtonen: Sotilaskodin historiikki
Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X