Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hammaslääkärijonot ovat vihdoin lyhentyneet, tavalliselle lääkärille pääsee kohtuullisen nihkeästi

Hammaslääkäriin pääsee samana päivänä Akuutti24:ssä. Kuva: Mirja Hussain

Lahden hammaslääkärijonojen purkaminen on alkanut onnistuneesti. Jonoja on purettu noin 600 potilaan viikkovauhdilla. Maaliskuussa jonossa oli lähes 4 000 yli kuusi kuukautta jonottanutta asiakasta. Tällä hetkellä heitä on 1 427. Hollolan Salpakankaalla yli puoli vuotta jonottaneita on tällä hetkellä 140.

Jonojen purkamisen kustannus on 65 000 euroa, mitä yhtymän hallitus pitää hyvin edullisena.

Kaupunginsairaalaan remontoidaan parhaillaan uutta suun terveydenhuollon yksikköä, jonka on tarkoitus taata, että jonot eivät jatkossakaan ryöpsähdä liian pitkiksi.

Keskimäärin Päijät-Hämeessä kiireettömän hammaslääkärin ajan saa 1-60 vuorokauden sisällä muualla paitsi Lahdessa ja Salpakankaalla.

Tilannekatsaus jonotusajoista lähetetään Valviraan, joka on jo aiemmin uhannut Lahtea sakolla, jos jonotilannetta ei saada hallintaan kesäkuun loppuun mennessä.

Myös perusterveydenhuollon jonotusaikoja tarkkaillaan. Päijät-Hämeessä joutuu jonottamaan kiireetöntä lääkärin aikaa yli kuukauden Lahdessa Itäisellä lähiklinikalla, pääterveysasemalla, Hämeenkoskella, Kärkölässä ja Asikkalassa. Keskimäärin Päijät-Hämeessä kiireetöntä lääkärinaikaa joutuu jonottamaan 31 päivää ja hoitajan aikaa yhdeksän päivää. Yleislääkärille pääsyä yritetään myös nopeuttaa, koska jonotusaika on liian pitkä.

Erikoissairaanhoito vetää hyvin

Erikoissairaanhoidon puolella hoitoon pääsy on onnistunut paremmin. 87 prosenttia lähetteistä tarkastetaan kolmen päivän sisällä, kun valtakunnallisesti asetettu raja on 21 päivää. Keskimäärin erikoissairaanhoitoon pääsee ensikäynnille 26 vuorokauden kuluessa. Yli kolme kuukautta jonottavia on neljä prosenttia asiakkaista, mutta usein jonotukselle on suunniteltu syy. Niin sanottu kiireetön kuuden kuukauden hoitotakuu toteutuu kokonaisuutena hyvin, koska sairaalasta johtuvista syistä yli kuusi kuukautta odottavia potilaita on kaikista hoidonvarauksista ainoastaan 0,5 prosenttia. Tällä hetkellä noin 85 prosenttia hoidoista toteutuu kolmen kuukauden kuluessa.

Kuntalaisilta kysellään

Jonotusajat annettiin tiistaina tiedoksi paitsi Valviralle, myös hyvinvointiyhtymän hallitukselle. Hallituksen kokouksessa päätettiin myös aloittaa kuntalaiskuuleminen siitä, millaisia terveyspalveluita kuntiin halutaan tulevaisuudessa. Hallitus vahvisti aiemman linjauksensa siitä, että terveyspalvelut säilyvät kaikissa kunnissa, mutta niiden laajuutta pitää pohtia. Kuntalaisille suunnattu kysely on jo avattu verkossa ja lisäksi yhtymä järjestää kaikissa kunnissa keskustelutilaisuuksia aiheesta. Keskustelut halutaan käydä juhannukseen mennessä.

Lisäksi hallitus päätti, että kuntayhtymän ruoka- ja laitoshuollon henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella uusille kuntaomisteisille yhtiöille Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:lle ja Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalvelut Oy:lle. Kari Lempinen teki asiasta palautusesityksen, jota ei kuitenkaan kannatettu. Asia siirtyy seuraavaksi valtuuston päätettäväksi.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi