Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuntapäättäjien pitää kohta paljastaa sidonnaisuutensa – muutos voimaan kesäkuun alussa

Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on valittu luottamustoimeensa tai virkaansa. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

Kuntalaiset saavat pian aiempaa tarkempaa tietoa keskeisten kuntapäättäjiensä sidonnaisuuksista. Sidonnaisuusilmoituksessa pitää kertoa esimerkiksi luottamustoimista yrityksissä tai merkittävästä varallisuudesta, jos niillä voi olla vaikutusta luottamus- tai virkatehtävien hoitamiselle.

Ilmoitusvelvollisuutta koskeva säädös tulee voimaan kesäkuun alussa, jolloin kuntavaaleissa valitut uudet kunnanvaltuustot aloittavat toimintansa. Sidonnaisuuksistaan joutuvat tekemään selkoa muun muassa kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajat, mutta velvoite koskee myös osaa kuntien viranhaltijoista.

– Ilmoitusvelvollisuus koskee ensisijaisesti omaan kuntaan liittyviä omistuksia. Jossain tilanteessa se voi koskea myös naapurikuntien tai muiden yhteistyökuntien alueella olevia sijoituksia tai muita omistuksia, jos niillä voi olla merkitystä tehtävien hoitamisen kannalta, kertoo lakimies Ida Sulin Kuntaliitosta.

Sidonnaisuustiedot tulevat näkyviin kunnan nettisivuille, josta kuka tahansa kiinnostunut voi niitä katsoa. Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on valittu luottamustoimeensa tai virkaansa.

Tavoitteena on edistää päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Kansanedustajille tuli vastaava velvollisuus kaksi vuotta sitten. Ministerit ovat ilmoittaneet sidonnaisuuksistaan jo vuodesta 1995 lähtien.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi