Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Classic Motorshown teemana 1970-luku

Asikkalalaisen Sanna Peltomaan menopeli on Opel Commodore GS vuosimallia 1973. Kuva: Lauri Rotko

Lahden ympäristön tiet täyttyvätkin viikonloppuna klassikkoajoneuvoista, kun Classic Motorshow järjestään 10. kerran. Ajoneuvonäyttelyn juhlavuoden teema on 1970-luku, joka oli tieliikenteessä muutosten aikaa.

Kehitystä tapahtui varsinkin turvallisuudessa. Vuonna 1972 Suomessa kuoli ennätykselliset 1 072 ihmistä liikenneonnettomuuksissa, mutta puolessa vuosikymmenessä määrä onnistuttiin puolittamaan.

Vaarallisia tieosuuksia parannettiin, eritasoliittymiä, ohitus- ja ryhmittymiskaistoja, levähdysalueita ja valaistusta lisättiin.

Turvavöiden käyttöpakko ja päätös yleisen nopeusrajoituksen alentamisesta 80 kilometriin tunnissa paransivat liikenteen turvallisuutta.

Vasta ajokortin saaneen kuljettajan ajoneuvon perään kiinnitettiin niin sanottu kasikympin lätkä, jossa valkoisella pohjalla seisoi mustalla 80. Ensimmäistä vuottaan ajavat eivät saaneet kuljettaa ajoneuvoaan nopeammin kuin 80 kilometriä tunnissa.

Maailmanlaajuinen öljykriisi iski 1973. Sen seurauksena polttoaineiden hinta nousi ja autojen polttoainekulutukseen alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Vähäruokaisena markkinoidusta ajoneuvosta esimerkiksi käy Fiat 126.

- Fiatin maahantuoja Autonovo käytti automallia mainonnassaan kysyen, millä ajat, kun bensiini maksaa kaksi markkaa litralta, kertoo Classic Motorshown tuottaja Petri Niemenmaa.

Öljykriisistä huolimatta autokanta kasvoi Suomessa 1970-luvulla voimakkaasti ja miljoonan rekisterissä olevan henkilöauton raja saavutettiin vuonna 1976.

1970-luvulla autojen muodoista alkoi hävitä edellisille vuosikymmenille ominainen pyöreys.

Suomen myydyin automerkki oli useana vuonna neuvostoliittolainen Lada. Japanilaiset autot tulivat ryminällä markkinoille. Saabien kokoonpano oli käynnistynyt Uudenkaupungin autotehtaassa vuosikymmenen vaihteessa.

Autojen tekniikka oli 1970-luvulla vielä niin yksinkertaista, että autoja korjattiin usein kotioloissa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi