Aiheet
Kotimaa

Ympäri maata rötöstelleiden syytteitä nurin hovioikeudessa - Asikkalan kadonneiden ovien kohtalo selvittämättä

Kuva: Armi Salonen

Monet omaisuusrikoksen uhriksi joutuneet ovat saaneet kylmää vettä niskaansa Turun hovioikeudelta. Se on hylännyt ison osan kahdelle vastaajalle luetuista syytteistä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli viime kesäkuussa tuominnut pirkanmaalaisen miehen muun muassa Asikkalassa elokuussa 2013 tehdyistä kahdesta varkaudesta. Oikeuden mukaan mies oli anastanut samalla tiellä sijaitsevilta rakennustyömailta asennusta odottaneita ovia sekä erilaisia työkaluja.

Osa omaisuudesta oli löytynyt miehen kiinteistöltä.

Mies valitti hovioikeuteen, joka totesi, että anastetun omaisuuden löytyminen miehen hallusta ei yksin riitä osoittamaan hänen myös varastaneen sen.

Hovioikeus antoi ratkaisun viime viikolla. Se hylkäsi miestä vastaan luetun syytteen myös muun muassa rakennustyömaalle tehdystä varkaudesta Lahdessa, talomurrosta Padasjoella ja mökkimurrosta Joutsassa. Lahdessa oli anastettu kupariputkia 4 000 euron arvosta.

Syytteitten hylkäämisen myötä vastaajilta poistui velvollisuus maksaa uhrille tai vakuutusyhtiölle korvaus.

Toiselta talotyömaalta Lahdessa oli tammikuussa 2014 anastettu sähkökiuas, astianpesukone ja muita kodinkoneita. Tässä asiassa käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.

Syytteen mukaan vastaajat olivat syyllistyneet yksin, kaksin tai kolmisin yli sataan rikokseen Järvenpäästä Pudasjärvelle. Käräjäoikeus oli tuominnut heidät kaikki 7 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Vastaajista kaksi valitti hovioikeuteen. Vaikka kumpaakin vastaan luetuista syytteistä hylättiin 20 tai yli, hovioikeus ei alentanut rangaistusta, vaan määräsi kummallekin rikoslain salliman maksimirangaistuksen 7 vuotta.

Hovioikeuden tuomio on pitkälti yli 100-sivuinen.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments