Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kivimaalle koulurakennus ja liikuntahalli 26 miljoonalla eurolla - rakentaminen alkaa kesällä 2018

Vuonna 1972 valmistunut Kivimaan yläkoulu puretaan uuden koulurakennuksen tieltä. Kuva: Teemu Hämäläinen

Lahden Kivimaalle rakennetaan uusi koulu ja liikuntahalli vuosina 2018-19. Viime vuonna käyttökieltoon joutunut yläkoulu puretaan. Koulun vanhaa osaa muutetaan ja korjataan vuonna 2020.

Kivimaan koulun uudistamisesta on laadittu hankesuunnitelma, jonka kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina. Hankkeen kustannusarvio on 26 miljoonaa euroa, johon sisältyvät väistötilakustannukset ja yläkoulun purkukustannukset. Lisäksi katualueiden muutokset ja pysäköintijärjestelyt maksavat noin miljoona euroa ja liikunta-alueen muutokset 0,4 miljoonaa.

Kaupungin talousarviossa ja -suunnitelmassa Kivimaata varten on varattu 23,8 miljoonaa euroa.

- Talousarvion laadinnan vaiheessa ei vielä osattu budjetoida tarkasti. Kun tarkemmin selvitettiin, tuli tiettyjä muutostarpeita, jotta uudisrakennus saadaan toimimaan yhdessä vanhan koulun kanssa, kaupungin tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä kertoo.

Yläkoulu on tarkoitus purkaa tulevana kesänä.

Liikuntahallin kokoa mahdollista kasvattaa

Kaksikerroksinen uudisrakennus tehdään osittain yläkoulun paikalle. Ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan muun muassa keittiö ruokasaleineen ja käsityön opetustilat. Uuden koulun bruttoala on noin 5 800 neliötä.

Uusi rakennus yhdistetään koulun vanhaan osaan, johon tehdään muutamia muutoksia.

Tekstiilityön opetustilat kellarikerroksessa muutetaan kirjastomediateekin tiloiksi. Vielä korjaamattomat vanhat välipohjarakenteet käytävissä, porrashuoneissa, peilisalissa ja liikuntasalissa uusitaan. Yläpohjien eristeet uusitaan koko rakennuksessa ja vesikate tarpeen vaatiessa.

Koulun yhteyteen rakennetaan uusi liikuntahalli urheilukentän viereen. Noin 800 neliön hallin mahtuu täysikokoinen koripallokenttä. Liikuntahalli on mahdollista toteuttaa tarvittaessa suurempanakin, jos hankkeeseen saadaan yksityistä rahoitusta.

Suunnittelusta käynnissä tarjouskilpailu

Hankkeen suunnittelusta on käynnissä tarjouskilpailu, joka päättyy 10. toukokuuta. Pirttilän mukaan suunnittelija on mahdollista valita vielä kevään aikana. Hankesuunnitteluvaiheessa ulkopuolisena asiantuntijana toimi H&M Arkkitehdit.

Yläkoulu on tarkoitus purkaa tulevana kesänä. Rakennusurakat on määrä kilpailuttaa alkuvuodesta 2018. Uudisosan rakentaminen alkaa alkukesästä 2018 ja jatkuu kesän 2019 lopulle. Liikuntasali valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä. Liikunta-aluetta rakennetaan hankesuunnitelman mukaan vuonna 2020.

Uudistuksen jälkeen Kivimaan koulussa on tilaa yhteensä noin 805 koululaiselle ja 72 esioppilaalle. Hankesuunnitelma menee vielä tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Rakennettu kahdessa vaiheessa

Kivimaan koulu

Kivimaan koulun nelikerroksinen osa on valmistunut vuonna 1948.

Apulaiskaupunginarkkitehti Irma Kolsin suunnittelema rakennus on kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas. Rakennusta on peruskorjattu 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla.

Uudempi osa, yläkoulurakennus, valmistui vuonna 1972 kaupunginarkkitehti Valter Karisalon suunnitelmien mukaan.

Uutta osaa ei ole peruskorjattu, eikä sillä hankesuunnitelman mukaan ole rakennushistoriallista merkitystä.

Yläkoululla kärsittiin sisäilmaongelmista, minkä vuoksi opetus siirrettiin viime vuoden lopulla väistötiloihin alakoulun pihalle ja viereisen urheilukentän reunaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi