Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Olympiavuosi toi Checker-taksit Suomeen, tämä harvinainen kaunotar pyörähtää Lahdessa

Ajokuntoisia Checker-yksilöitä on Suomessa enää kaksi ja molemmat nähdään Lahdessa.

Amerikkalaisten Checker-autojen historiaa vaaliva yhdistys on saanut valmiiksi vuosia kestäneen hankkeensa ja entisöinyt vuodelta 1948 olevan Checker A2 -taksiauton. Harvinaisuus esitellään ensimmäistä kertaa yleisölle Lahden Classic Motorshow'ssa 6.-7. toukokuuta.

Kyseessä on tiettävästi maailman ainoa entisöity Checker A2, kertoo yhdistys.

Checker-autoja valmistettiin vuosina 1922-82 erityisesti suurkaupunkien taksikäyttöön. Niitä valmistui pieniä eriä, A2-malliakin vain noin 5 000 kappaletta.

Suomeen autoja tuotiin helpottamaan vuoden 1952 olympialaisten taksipulaa. Vuosien 1946-49-mallisia, liikenteestä poistettuja Checker A2 -autoja hankittiin noin 500. Ne tuotiin Suomeen vuosina 1951-52.

Laivaus ja merenkäynti kuitenkin pilasivat suuren osan autoista ja sitä seurannut julkinen keskustelu auton maineen. Siitä huolimatta Checkerit palvelivat takseina 1950- ja 60-luvuilla eri puolilla maata.

Autoja ei enää juuri ole jäljellä. Ajokuntoisia yksilöitä on kaksi, joista toinen on yhdistyksen entisöimä ja toinen yhdistyksen jäsenen Hannu Kyttäsen alkuperäiskuntoinen Checker.

Molemmat autot nähdään Lahdessa yhdistyksen osastolla.

Checker-yhdistys perustettiin vuonna 2009 ja niin sanotun Olympia-Checkerin entisöinti aloitettiin samana vuonna. Yhdistyksen mukaan työ ei ollut helppoa, sillä monia sen osia jouduttiin tekemään alusta asti itse.

Classic Motorshow'n jälkeen auto siirtyy Saloon Lahnajärvelle, jonne avautuu toukokuussa Checker-museo. Ensi talvena auto on esillä Mobiliassa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi