Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Video: voiko koulussa olla näin hauskaa? Nykyään voi!

Hollolan Kalliolan koulu valmistuu syksyksi, mutta tulevat oppilaat pääsivät jo perjantaina tutustumaan uuden koulun tiloihin. Vaikka rakennustyöt ovat vielä kesken, koulua rakentava Lemminkäinen ja sen sisustava Isku päättivät kalustaa yhden oppimisympäristön valmiiksi, jotta tulevat käyttäjät näkevät, mitä parakeissa odotetaan.

Pikkukoululaisia ei tarvinnut kahta kertaa kehottaa kokeilemaan uusia kalusteita. Keinut, pyörivät tuolit, majat ja siirreltävät jakkarat löysivät heti käyttäjänsä.

- Tosi kiva uusi koulu, Santtu Liikaluoma alkuluokka A:lta arvioi.

Avoin oppimisympäristö tarkoittaa sitä, että luokkien sijaan suositaan isoja tiloja, joita voidaan muunnella ja jakaa erilaisilla siirreltävillä seinillä ja verhoilla. Kalliolassa samoissa isoissa tiloissa voi olla oppilaita esikoululaisista kuudesluokkalaisiin, mutta jokainen ryhmä opiskelee omia juttujaan.

Tilat on suunniteltu niin, että niissä pystyy myös rauhoittumaan ja kalustettu niin, että meteli pysyy kurissa. Silti rehtori Aarne Ylipiha sanoo, että lukujärjestysten suunnittelussa huomioidaan, että samassa oppimisympäristössä ei olisi pääasiassa yhtä aikaa kovin montaa ryhmää.

Enimmillään yhdessä tilassa voi olla 140 oppilasta, mutta silloin ei pysty paljoa liikkumaan. Ja juuri se on avoimen ympäristön idea.

- Liikkumistuokiot oppimisen lomassa ovat lapsille luontaisia. touhuaminen tukee oppimista, Ylipiha sanoo.

Mutta vaikka kalusteissa on kiva riekkua ja leikkiä, mikään puuhamaa koulu ei voi silti olla.

- Aikuisten pitää opettaa, että riehua ei saa, kun ollaan kuitenkin koulussa.

Elinkaarimalli tuo turvaa

Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen huokaa olevansa "todella tyytyväinen" siihen, että isot kouluhankkeet ovat vihdoin tulossa päätökseensä ja seitsemän vuoden jälkeen tulossa on ensimmäinen syksy, jolloin yksikään oppilas ei opiskele parakissa. Kalliolan ja Heinsuon koulut rakennettiin elinkaarimallilla, eli rakennuttaja Lemminkäinen on niistä vastuussa seuraavat 20 vuotta. Mitä ikinä kouluista tuona aikana paljastuukaan, rakennuttaja korjaa sen ja hoitaa muutenkin koulujen ylläpidon ja peruskorjaukset.

Salpakankaan koulu toteutettiin vielä perinteisellä mallilla ja kunnalle on aiheutunut paljon harmia siitä, että sen on pitänyt taistella vuosikausia siitä, onko jokin virhe suunnittelijan, tilaajan, rakentajan vai alihankkijan tekemä ja kuka sen korvaa.

- Uusien koulujen kohdalla on jo suunniteltu, mitä remontteja ja huoltoja niihin tehdään 20 vuoden aikana ja niihin on varattu rahat, kiinteistöpäällikkö Pekka Asikainen Lemminkäisestä kertoo.

Myös muiden koulujen sisäilmaongelmista on otettu opiksi ja uusissa rakennuksissa on allergialiiton suosittelemat materiaalit ja aiempaa yksinkertaisempi ilmanvaihto.

Kalliolan kouluun mahtuu 500 oppilasta. Uuden koulun hinta on 15,2 miljoonaa euroa. Samaan tilaan muuttavat myös Kalliolan kirjasto ja terveysasemapalvelut.

- Koulu on neliöhinnaltaan edullinen, ja vähemmän kuin alunperin arvioitiin. Lemminkäinen onnistui karsimaan kouluista kaikki hukkaneliöt ja esimerkiksi ylimääräiset varastotilat, Hollolan tilakeskuspäällikkö Tuomo Vesikko sanoo.

Kunnan tavoite on, että rakennuksessa olisi toimintaa koko päivän. Ensin opetusta, sitten harrastustoimintaa.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen