Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kuvat: sorsa pesii neljän metrin korkeudella puussa - "kattohuoneisto on hieno"

Kuva: Katja Luoma

Orimattilassa sinisorsa on keksinyt hyvin harvinaisen pesäpaikan: se muutti pallon muotoon leikatun hopeakuusen latvaan, ja nyt aivan vieressä asuvat ihmiset pääsevät seuraamaan hetki hetkeltä, kuinka munien haudonta edistyy.

Airi Systä kertoo, että sorsapariskunta tuli kolmisen viikkoa sitten lähistön kuusiaidan luo tutkimaan ympäristöä ja uiskentelemaan sen luona ojassa.

- Minä oli leikannut hopeapajun pallon muotoon, ja sorsarouva kävi tarkastelemassa sitä. Viikon päästä se tuli takaisin. Sen jälkeen ovat höyhenet pöllynneet puussa, ja uskomme sorsan hautovan jo munia.

Urossorsaa ei ole enää näkynyt.

- Herra kävi täällä vain silloin, kun rouva etsi asuntoa. Nyt rouvalla on hieno kattohuoneisto.

Kuva: Katja Luoma

Airi Systä on lintu- ja luontoihminen, ja nyt hän on aivan paalupaikalla, josta hän voi seurata lintuperheen kasvamista.

- Kyllä kiikarit ovat käytössä joka päivä. Sorsaa pääsee seuraamaan myös naapurista ja yläkerrasta. Täällä kävi jo luontokuvaajakin ihmettelemässä sorsaa ja kertoi pesäpaikan olevan niin harvinainen kuin olla voi.

Sorsan pesä on noin 300 metrin päässä Orimattilan keskustasta, mutta paikka on rauhallinen ja siellä ovat viihtyneet muutkin linnut. Aira Systä uskoo, että emo suojaa siivillään poikasia, kun ne aikanaan tippuvat puusta. Palojoki on noin 200 metrin päässä pesäpaikasta.

- Kerran aiemmin lähistöllä sorsaemo vei poikueensa tien yli suojatietä pitkin, ja koko liikenne pysähtyi siksi ajaksi. Sorsaperhe käveli siitä Palojokeen asti.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen