Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rehula myöntää: Täsmennykset lisänneet valinnanvapauslain monimutkaisuutta

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) torjuu julkisuudessa olleet tiedot, että sote-palvelujen digitalisointiin tarvitaan kahden miljardin euron suuruinen investointiohjelma. Kuva: Pauliina Salminen

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ymmärtää professorien kritiikin, jonka mukaan tuoreet lisäykset ovat tehneet jo entuudestaan mutkikkaasta valinnanvapauslaista vielä vaikeaselkoisemman ja monitulkintaisen. Hollolainen Rehula kertoo, että samat miehet ovat antaneet palautetta aikaisemminkin ja siihen on yritetty antaa nyt vastauksia.

- Lausuntokierroksella oleva pohjaesitys lähti siitä, että integraatio toteutuu. Nyt kun on yritetty täsmentää sitä, että se toteutuu, siitä seuraa se, että se monimutkaistuu, Rehula sanoo.

Rehulan mukaan lausuntopalautteen suurimpia kysymyksiä olivat aikataulu ja integraation toteutuminen.

- Nyt on yritetty antaa valmistelulle happea. Ne, jotka ovat etulinjassa valmiimpia, voivat aloittaa aikaisemmin ja niille tulee mahdollisuus saada happea tekemiseen, jotka eivät ole valmiit 1.1.2019.

Rehula huomauttaa, ettei kaikki ole valmista yhdellä hetkellä, mutta pitää olla yksi päivä, johon tähdätään.

- Harvemmin muutos aikatauluja siirtämällä helpottuu. On oltava päivä, johon tähdätään.

Kaksi miljardia väärä luku

Rehula ymmärtää professorien huolen tietojärjestelmistä ja sanoo, että kaikki voitava tehdään, jotta vuoden 2019 alussa kaikki olisi niin valmista kuin se suinkin olisi mahdollista. Hän jatkaa, että jo nyt on maakuntia, jotka ovat yhteisessä tietojärjestelmässä ja tieto kulkee.

Rehula torjuu julkisuudessa olleet tiedot, että sote-palvelujen digitalisointiin tarvitaan kahden miljardin euron suuruinen investointiohjelma. Tällä hetkellä sote-ICT:hen käytetään rahaa vuositasolla 550 miljoonaa euroa.

- Ongelmana on se, ettei tieto liiku. Sen ratkaiseminen vaatii kertainvestointeja, jotka ovat panostuksia siihen, että menojen kasvua voidaan hillitä, Rehula sanoo ja arvioi lisärahan liikkuvan sadoissa miljoonissa euroissa.

Rehula ei ota kantaa siihen, venyttääkö sote-uudistus kansanedustajien kesälomalle lähtöä.

- Minun vastuullani on huolehtia siitä, että hallituksen esitys annetaan eduskunnalle, Rehula sanoo. Se tapahtuu vapun jälkeen.

Hän ei liioin kerro, koska aikoo luovuttaa salkkunsa seuraajalleen, kansanedustaja Annika Saarikolle.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X