Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Keltaiset linssit eivät sovi autoilijalle ja muita asioita, mitä sinun pitäisi tietää aurinkolaseista

Aurinkolasit päässä ei häikäisy yllätä. Kuva: Armi Salonen

Paitsi iho, ovat myös silmät herkät UV-säteilylle. Selvitimme, onko aurinkolaseista hyötyä silmien suojaamisessa, ja mitä laseja hankkivan on syytä ottaa huomioon.

1. Mihin me tarvitsemme aurinkolaseja?

Tarvitsemme aurinkolaseja suojaamaan silmiä UV-säteilyltä ja tekemään katselusta miellyttävämpää häikäisyä vähentämällä, silmätautien erikoislääkäri Kristiina Sihto-Kauppi tiivistää.

Sihto-Kauppi kertoo, että UV-säteilyn epäillään altistavan harmaakaihille ja silmänpohjan rappeumalle. Nämä sairaudet tulevat kuitenkin esiin vasta keski-iässä.

2. Tarvitsevatko lapsetkin aurinkolasit? Voisiko silmiä suojata esimerkiksi lippalakilla?

Lapsen silmissä suurempi osa ultraviolettisäteilystä pääsee silmänpohjaan asti, koska lapsen silmän mykiö ei suodata ultraviolettisäteilyä yhtä paljon kuin aikuisella.

- Lapsetkin tarvitsevat siis suojausta. Toki lippis ja lierihattukin auttavat, mutta aurinkolaseilla sivusuojaus on parempi, Sihto-Kauppi kertoo.

Aurinkolasien linssit luokitellaan sävyn peittävyyden mukaan luokkiin 1-4. Lapsilla linssin tummuusaste pitäisi olla 3, jolloin linssin peittävyys on noin 80-90 prosenttia.

3. Kuinka usein aurinkolasit on hyvä uusia?

Sihto-Kauppi kertoo, että lasit on syytä uusia kun naarmut haittaavat, mutta mitään vakiouusimisväliä ei aikuisilla ole.

Aurinkolaseja hankkiessa on syytä pohtia, millaiseen käyttöön ne tulevat. Istuvuus on myös tärkeää, ja siihen vaikuttavat nenän muoto ja koko, poskipäiden ja korvien korkeus sekä kulmakarvojen sijainti. Aurinkolasien ei kuulu painaa poskipäitä eikä niiden kuulu osua ripsiin tai kulmakarvoihin.

4. Millaiset ovat polarisoidut aurinkolasit ja kenelle ne ovat tarpeen?

Polarisoiva ominaisuus poistaa kiilteen märän tien tai veden pinnasta. Aurinkolasien heijastamaton takapinta puolestaan poistaa linssin pinnasta heijastuvaa valoa.

- Polarisoidut linssit vähentävät häikäisyä, ja ovat siksi hyvät vesillä ja hangilla liikuttaessa. Lisäksi niistä on hyötyä autoillessa, jos tien pinta on märkä, Sihto-Kauppi kertoo.

Polarisaatio siis estää heijastuksia ja lisää näin näkömukavuutta, mutta silmien suojaamisen kannalta sillä ei ole merkitystä.

5. Millaisia ominaisuuksia erivärisillä linsseillä on?

Värien avulla voidaan vaimentaa tai suodattaa häiritsevää valoa. Linssien värin voi valita joko käyttötarkoituksen tai oman mieltymyksen mukaan. Harmaan linssin läpi värit näkyvät luonnollisina, ja on siksi hyvä yleisaurinkolasiväri. Toinen hyvä yleisväri on ruskea, joka tosin hieman muuttaa sävyjä.

- Mutta ruskealla linssillä kontrasti on parempi kuin harmaalla. Itse käytän kaupungilla liikkuessa itsestään tummenevia linssejä ja vesillä kunnon sivusuojattuja aurinkolaseja, Sihto-Kauppi kertoo.

Keltaiset linssit kirkastavat maailman, ja ne toimivat hyvin sumuisella ja kostealla säällä. Keltaista suositaankin monissa urheilulajeissa, esimerkiksi laskettelussa ja ammunnassa.

Keltainen kuitenkin muuttaa värien sävyjä, ja siksi keltaisia linssejä ei suositella esimerkiksi autoiluun.

Kristiina Sihto-Kaupin haastattelun lisäksi lähteinä Potilaan lääkärilehti, Silmäasema ja Instrumentarium.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X