Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puolustusvoimat sai kaikessa hiljaisuudessa oikeudet toimia kuin poliisi saattotehtävillä - laki astui voimaan heti

Sotilaspoliisit harjoittelivat etsintää ja kiinniottoa. Jatkossa he voivat turvata kuljetuksia ja vieraita myös yleisellä alueella. Tähän asti he ovat voineet olla yleisten alueiden tehtävissä vain poliisin pyynnöstä. Kuva: Janne Laakkonen

Puolustusvoimat alkaa saattaa aseiden kanssa tärkeimpiä kuriiripostilähetyksiään, jotka liikkuvat maanteitse Suomessa.

Lisäksi lakeihin on tehty historiallinen muutos, jonka mukaan Puolustusvoimien sotilaat ja siviiliturvamiehet saavat jatkossa suojella Puolustusvoimien avainhenkilöitä, heidän vieraitaan ja erityisen omaisuuden kuljetuksia aseellisesti ja kiinniotto-oikeuksin.

Tähän asti sotilailla on ollut kiinniotto- ja voimankäyttöoikeuksia Puolustusvoimien alueella kuten varuskunnissa ja lentokentillä. Lisäksi sotilaat ovat voineet antaa poliisin pyynnöstä ja johdolla virka-apua esimerkiksi liikenteenohjaus- tai piiritystehtäviin.

Tästä viikosta eteenpäin sotilaiden toimivalta on laajennettu myös Puolustusvoimien omien alueiden ulkopuolelle niin, että he saavat poistattaa ihmisiä paikalta, tutkia henkilöiden laukut tai ottaa heidät kiinni tiettyjen suojeltavien henkilöiden tai kuljetusten lähellä missä tahansa yleisellä paikalla.

Vakavimmillaan sotilaat tai turvamiehet saavat uhata häirikköä myös aseella ja tarpeen vaatiessa jopa ampua kohti. Sotilaat ja turvamiehet toimivat tilanteissa silloin virkavastuulla samalla tavoin kuin poliisi, ja heidän tulisi ilmoittaa hyökkäystilanteesta poliisille.

Lakimuutosta haettiin kuljetusten turvaamiseen

Lakimuutospaketti on hyväksytty vähin äänin ja presidentti on jo vahvistanut sen. Laki määrättiin myös tulemaan voimaan mahdollisimman pian, joten sotilaat voivat ilmestyä autosaattueisiin tai arvovieraiden vierailujen suojaksi jo tästä viikosta alkaen.

Puolustusvoimat haki lakimuutosta alunperin turvatakseen räjähde- ja asekuljetuksensa ammattirikollisten ryöstöiltä. Puolustusvoimien mukaan poliisilla ei ole ollut resurssia saattaa kuljetuksia.

Puolustusvoimat ei tosin viime vuosina edes ilmoittanut isosta osasta arvokuljetuksistaan poliisille, vaan katsoi turvallisimmaksi hoitaa ne kaikessa hiljaisuudessa muun liikenteen seassa. Se on toiminut hyvin eikä kuljetuksiin ole kohdistunut ryöstöyrityksiä.

Nyt kuljetuksista aiotaan suojata myös kuriiripostin eli tiettyjen asiakirjojen kuljetukset.

Puolustusvoimat saa tarkistaa majoittujatiedot

Lakiesitystä laajennettiin nopeasti koskemaan myös Puolustusvoimien johtoa ja heidän arvovieraitaan eli henkilöiden suojaamista.

Poliisi ja tarvittaessa suojelupoliisi huolehtivat jo nyt arvovieraiden turvajärjestelyistä, mutta Puolustusvoimat halusi lisäoikeuksia, jotta "muille viranomaisille ei aiheutuisi tarpeetonta rasitusta". Puolustusvoimat vetosi myös, että vieraan valtion sotilasjohdoissa on totuttu tiettyyn turvatasoon.

Tähän asti Puolustusvoimilla ei ole ollut itsenäistä toimivaltaa rajoittaa ihmisten liikkumista tai käyttää heihin voimatoimia yleisillä alueilla. Poliisi on aina ennen tehnyt riskiarvion, millaisia turvallisuusjärjestelyjä on tarvittu ja miltä osin esimerkiksi sotilaspoliisit ovat niihin osallistuneet.

Puolustusvoimat kuitenkin vaati lakimuutosta, koska haluaa järjestää suojauksia henkilöilleen myös tilanteissa, joissa poliisiin mukaan sellaiseen ei ole tarvetta.

Puolustusvoimat katsoi tarpeelliseksi myös, että se saa majoitusliikkeiden majoittujatiedot käyttöönsä niin kuin poliisikin, jotta voi selvittää, keitä majoittujia Puolustusvoimien johdon tai vieraiden lähellä on.

Henkilösuojaus

Erityiskoulutus

Sotilailla ja Puolustusvoimien turvamiehillä on oikeus eristää, sulkea ja tyhjentää yleinen paikka tai kieltää tai rajoittaa liikkumista siellä tai poistaa henkilö paikalta.

Sotilailla ja turvamiehillä on hätävarjelunkaltainen toimivaltuus käyttää voimakeinoja henkilösuojauksessa niin, että tilanteessa otetaan huomioon sotilaan koulutus ja kokemus aseen käyttöön. Suojattavia henkilöitä ovat esimerkiksi Puolustusvoimien komentaja ja hänen arvovieraansa.

Erityiskoulutus annetaan noin 50 henkilölle. Kertakustannukset koulutuksesta ovat noin 100 000 euroa.

Puolustusvoimien mukaan se ei voi käyttää vierailujen suojaamiseen yksityisiä turvallisuuspalveluja, sillä niiden työntekijöiden luotettavuutta ei pystytä varmistamaan.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X