Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomi siirtyi avaruusaikaan – katso videolta, kuinka Aalto-2 lähti matkalle kohti avaruusasemaa

Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema ja rakentama Aalto-2-satelliitti on vihdoin matkalla kohti kansainvälistä avaruusasemaa. Laukaisu tapahtui Floridasta noin kello 18.12 Suomen aikaa tiistaina.

Satelliitin laukaisu viivästyi useita kertoja. Satelliitti matkaa avaruuteen Cygnus-rahtialuksen sisällä Atlas 5 -raketissa.

Aalto-2-projektin vetäjä, professori Jaan Praks jännitti satelliitin laukaisua yhdessä projektissa mukana olleiden opiskelijoiden kanssa Espoossa. Lähtöä seurattiin verkkolähetyksen kautta.

– Eräs työvaihe alkaa olla ohi ja seuraava on alkamassa. Vielä jännitetään, että Cygnus-kapseli saadaan irrotettua ja turvallisesti omalle radalle, Praks kommentoi pian laukaisun jälkeen.

Lopulta aluksen pitää onnistua telakoinnissa avaruusasemalle ja satelliitit pitää saada rahtialuksesta omille radoilleen, Praks sanoo. Laukaisupäivänä tunnelma oli kuitenkin korkealla.

– Aalto-2 on ensimmäinen Suomessa rakennettu satelliitti, joka on nyt avaruudessa. Olemme hyvin matkalla avaruuteen ihan itsenäisesti.

Aalto-2 lähti matkaan osana QB50-missiota. Tehtävän tarkoitus on tutkia Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksia.

Lisää Suomi-satelliitteja tulossa

Yhdessä Aalto-2-satelliitin kanssa Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle lähti Cygnus-aluksen sisuksissa 28 muutakin pientä satelliittia.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi tiistai-iltana, että Cygnus on onnistuneesti matkalla kohti avaruusasemaa. Telakoituminen on edessä kolmen päivän kuluttua. Sen jälkeen rahtialuksen tavarat puretaan ja satelliitit kiinnitetään robottikäden päähän. Astronautit irrottavat satelliitit avaruuteen robottikäden avulla noin kolmen tai neljän viikon kuluttua. Silloin Aalto-2 pääsee tutkimustyöhön.

Uusia suomalaissatelliitteja on tarkoitus laukaista avaruuteen jo tänä vuonna.

– Seuraavia satelliitteja pakataan raketteihin. Jos kaikki menee hyvin, suomalaisia satelliitteja laukaistaan tänä vuonna avaruuteen viisi, Jaan Praks kertoo.

STT
toimitus@stt-lehtikuva.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen