Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kolumni: Oli vain synkeä hiljaisuus

Henna kirjoitti ylioppilaaksi ja meni yleisluudaksi tätinsä firmaan. Mietti jatko-opintoja, mutta lukeminen ei jaksanut kiinnostaa. Töissä hän viihtyi hyvin, vaikka täti maksoi huonoa palkkaa.

Poikaystäviä tuli ja meni. Oli kevät. Ruotsin-risteilyllä Henna tapasi Joonaksen. Kahta viikkoa myöhemmin he muuttivat yhteen. Joonas toi tavaransa Hennan yksiöön, jonka omisti tädin mies­ystävä.

Kivat kesähäät ja ihania festarireissuja. Syksyllä Henna alkoi puhua koiran hankinnasta. Joonas vastusti, koska ei halunnut koiran orjaksi.

Jouluksi Henna sai suloisen pikkukoiran, josta kasvoi iso saksanpaimenkoira. Pääsiäisenä Joonas ja Henna riitelivät, kumpi vie koiran ulos. Henna ei jaksanut, joten Joonas huolehti koirasta.

Ennen juhannusta ero oli valmis. Joonas ja koira muuttivat pois, Henna jäi yksiöön. Hän kävi edelleen töissä ja viihtyi siellä.

Ilosaarirockissa Henna tapasi Juhon, joka oli rakennushommissa. Elokuussa Juho muutti bokserinsa kanssa Hennan luokse. Hennakin halusi oman koiran ja osti tanskandoggin pennun. Hän ajatteli, että koirien on kiva leikkiä yhdessä.

Syyskuussa Henna kysyi Juholta, pitääkö tämä lapsista. Juho vastasi, että periaatteessa kyllä, käytännössä ei. Marraskuussa Henna oli raskaana ja Juho hyväksyi tilanteen.

Täti lupasi, että jos Henna haluaa, hän voi olla kolme vuotta kotona ja palata sitten töihin. Ehdotus oli Hennan mielestä reilu.

Seuraavana syksynä yksiössä asui kaksi aikuista, kaksi koiraa ja Jonna-vauva. Juho lähti aamulla töihin ja tuli myöhään kotiin. Hennan piti hoitaa vauva ja kahden ison koiran kusettaminen. Se ei luonnistunut. Koirat kusivat eteiseen ja liikunnan puutteessa jyrsivät huonekalut.

Huhtikuussa Henna huomasi olevansa taas raskaana. Hän ehdotti muuttoa maalle omakotitaloon. Juhon mielestä heidän olisi kannattanut ensin luopua koirista. Ehdotus oli Hennan mielestä moraaliton.

Juho epäili, etteivät he keskustassa kasvaneina osaisi asua maalla. Lopulta Juho suostui, koska Henna vakuutti, että maalla elämä muuttuisi paremmaksi.

Henna löysi vanhan talorähjän Tikkurilan takametsistä. Pankki antoi lainan, Juho rakensi aidan, jonka yli koirat eivät pääsisi hyppäämään. Joka paikka oli rempallaan.

Syntyi Joonas. Henna hoiti lapsia ja aidan yli karkailevia koiria. Juho oli aina töissä tai remontoimassa. Pari vuotta hujahti, Henna kuivui ja kuihtui.

Huhtikuun neljästoista Juho tuli jo iltapäivällä töistä kotiin. Hiekkalaatikko oli tyhjä, eivätkä koirat juosseet häntä vastaan. Oli vain synkeä hiljaisuus.

Rosa Liksom on kirjailija ja taiteilija

Rosa Liksom
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi