Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pesetkö uuden vaatteen ennen käyttöä - tässä syyt, miksi kannattaisi

Uutena ostetut vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöä. Muuten niissä olevat kemikaalit voivat ärsyttää ihoa. Kuva: Armi Salonen

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa allergiaviikon alla, kuinka tärkeää on pestä uudet vaatteet ennen kuin ne otetaan käyttöön. Pääsiäismaanantaina alkavalla allergiaviikolla keskitytäänkin tällä kertaa tekstiilikemikaaleihin.

Ihomme on kosketuksissa tekstiilien kanssa valtaosan vuorokaudesta. Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3 500:a ainetta, joista 10 prosenttia on mahdollisesti terveydelle haitallisia.

Tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä sekä aiheuttaa iholla allergista kosketusihottumaa. Siksi uudet vaatteet kannattaakin pestä ennen käyttöä.

Kemikaaleja lisätään tekstiileihin monesta syystä. Niiden avulla vaatteista voidaan saada esimerkiksi helppohoitoisia ja mukavia käyttää. Toisaalta kemikaaleilla estetään muun muassa kutistumista ja rypistymistä.

EU säätelee kemikaalien käyttöä

Ikävä kyllä näillä kemikaaleilla voi olla myös haittavaikutuksia.

- Tekstiilikemikaalien tyypillisin haittavaikutus on ihoärsytys ja allergiset ihoreaktiot. Tekstiileiden aiheuttamien allergisten ihoreaktioiden taustalla voi olla aiempi herkistyminen tietyille kemikaaleille, Allergia- ja astmaliitosta asiantuntija Sanna Virtanen kertoo.

EU:n lainsäädäntöä valvoo tekstiilituotantoa EU:n alueella, mutta muualta tilatuissa tekstiileissä saattaa olla EU:ssa kiellettyjä, terveydelle haitallisia kemikaaleja.

- Homeenestoainetta käytetään niin kengissä, vaatteissa kuin huonekaluissa, ja se on yksi ärsyttäjistä, Virtanen toteaa.

Allergiaviikko on Allergia- ja astmaliiton jokakeväinen kampanja, jota vietetään tänä vuonna 17.–23. huhtikuuta.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X