Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisin varastohuoneet täyttyvät erilaisista aseista - asetakavarikot lisääntyivät viime vuonna liki kolmanneksen

Ampuma-aseet liittyvät yhä useampaan rikostutkintaan. Asetakavarikkojen kasvua voivat selittää sekä poliisin työtehokkuus että ampuma-aselain rajoitukset.

Kuva: Sami Lettojärvi

Tuoreen tilaston mukaan poliisin ampuma-asetakavarikot lisääntyivät viime vuonna 745:llä yhteensä 3 334:een. Kasvua kertyi edellisvuodesta liki kolmannes (29 prosenttia).

- Mitään aseisiin liittyvää tehokampanjaa ei ole ollut. Takavarikkojen lisääntyminen johtuukin osittain poliisin työtehokkuudesta, mikä on hieno asia niukkojen henkilöstöresurssien aikana, poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta sanoo.

Hänen mukaansa asetakavarikkojen kasvua voi osaltaan selittää myös se, että vuonna 2015 ampuma-aselain rajoitukset laajenivat kattamaan myös kaasusumuttimet ja tehokkaat ilma-aseet.

Lain mukaan ampuma-aseiksi luokitellaan aseet, jotka toimivat pääasiassa ruutikaasupaineella tai nallimassan räjähdyspaineella ja niillä ammutaan luoteja, hauleja tai muita ammuksia.

Huumetakavarikotkin lisääntyivät

Ampumatarvikkeiden ja räjähdysaineiden takavarikot lisääntyivät nekin viime vuonna. Kasvua oli 349 takavarikkoa eli yksitoista prosenttia. Aseisiin liittyvien takavarikkojen lisäksi merkittävästi kasvoivat dopingainetakavarikot - viidenneksellä 782:een takavarikkoon.

Huumausaineiden takavarikot lisääntyivät yhdeksällä prosentilla 20 215:een ja huumaavien lääkeaineiden takavarikot kymmenellä prosentilla 4 578:aan.

- Nämä muutokset johtuvat suoraan tietoon tulleen eli käytännössä esitutkintaviranomaisten paljastaman huumerikollisuuden kasvusta, Saukoniemi sanoo.

Poliisin tekemät kaikki esinetakavarikot lisääntyivät viime vuonna kolmella prosentilla yhteensä noin 113 000:een.

Yleensä takavarikko kestää neljä kuukautta

Esine voidaan takavarikoida, jos sitä voidaan käyttää todisteena rikosasiassa, se on rikoksella viety tai se tuomitaan menetetyksi. Takavarikko voi koskea myös tietoa, joka on teknisessä laitteessa.

Poliisi säilyttää takavarikoimiaan esineitä neljä kuukautta, ellei pidempi aika ole perustelua. Takavarikko voidaan tehdä myös toistaiseksi, jos rikostutkinta kestää vuosia. Yli neljän kuukauden takavarikkoon pitää hakea käräjäoikeuden lupa.

Takavarikosta päättää tutkinnanjohtaja, jonka päätöksestä voi valittaa käräjäoikeuteen

- Takavarikoidut huumeet ja alkoholi hävitetään aina. Muut esineet joko palautetaan omistajalleen, tuhotaan tai määrätään valtiolle, joka voi huutokaupata esineet, rikoskomisario Olavi Saunamäki Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Jos poliisi epäilee takavarikoimiaan esineitä varastetuksi, eikä omistajaa tiedetä, pitää takavarikosta tehdä julkinen kuulutus.

- Kuulutus viedään kunnan tai kaupungin julkiselle ilmoitustaululle kuudeksi kuukaudeksi. Jos sinä aikana esineiden omistaja ei ilmoittaudu, poliisi voi myydä takavarikoimansa esineet, Saunamäki kertoo.

Poliisi voi takavarikoida myös eläimiä. Takavarikkoon päätyy muun muassa luvatta ammutun eläimen lihaa sekä rauhoitettujen tai harvinaisten eläinten munia, osia (kuten sarvia) tai kokonaisia eläimiä.

Rai Suihkonen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen