Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lukijalta

Lukijalta: Karkotuskoneistolle löydettävä inhimillinen vaihtoehto

Joutsenon vastaanottokeskus on entinen Konnunsuon keskusvankila. Kuva: Ari Nakari

Afgaaniperheen pidättäminen Vääksyn Tallukassa herättää seuraavia ajatuksia ja kysymyksiä: Näitä vastaavia tilanteita on Suomessa tuhansia. Tilanteet ovat järkyttäviä, epäinhimillisiä, vastoin uskontojen yhteistä lähimmäisen rakkauden periaatetta.

Mitkä ovat säilöönottokeskuksen toimintaperiaatteet? Kauanko ihmisiä pidetään säilöönottokeskuksessa? Onko siellä huolehdittu sairaanhoito myös odottavalle äidille?

Asiat voidaan hoitaa inhimillisesti, kunnioittaen ihmisoikeuksia, lasten oikeuksia ja pakolaisten oikeuksia. Useille afgaaniperheille Afganistan on vain lähtömaa pitkään maanpakolaisuuteen. Mikä on heidän kotimaansa?

Koko maastakarkotuskoneisto tulee kalliiksi, ja sen täytyy olla psyykkisesti erittäin raskas myös siinä työssä oleville. Mikä inhimillinen vaihtoehto olisi myös taloudellisesti mahdollinen?

Jokaisen maastakarkotetun tilannetta tulisi seurata karkotuksen jälkeen vähintään puoli vuotta ja seurannasta antaa avoimesti tietoa.

Yksi vaihtoehtoinen malli antaisi turvapaikanhakijoille mahdollisuuden selvittää itse tilanteensa ja itse löytää sopiva tie tulevaisuudelleen. Me tuomme esimerkiksi sadonkorjuuseen tuhansia ihmisiä ja henkilökuntaa hoitolaitoksiin kaukaisista maista, kun ammattihenkilöitä ja työhaluisia olisi jo maassa.

Ajan kanssa huomattava joukko haluaisi palata kotimaahansa. Niin on aina muuttoliikkeissä tapahtunut.

Välittömästi tulisi jokaisen maastakarkotetun tilannetta seurata karkotuksen jälkeen vähintään puolen vuoden ajan ja seurannasta antaa avoimesti tietoa. Suomeen on aina tullut ja Suomesta on lähtenyt ihmisiä. Tulijat ovat melko pian olleet yhteiskunnassa tärkeitä, lähteneitä on tullut ikävä.

Paavo Lounela
Asikkalan Vääksy

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi