Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

KAVI:n asiantuntija lasten pelaamisesta: "Ensisijaisesti mahdollisuus - uhkat ovat marginaalissa"

Miten vanhempien tulisi suhtautua lasten peliharrastukseen?

Lahden pääkirjastossa pelihuoneessa lapset ja nuoret pääsevät pelaamaan heille suunnattuja pelejä. Kuvan pelataan Geometry Dashia. Kuva: Lahden kaupunginkirjasto

Vanhemmat suhtautuvat peleihin usein potentiaalisina ongelmina. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) suunnittelijan Tommi Tossavaisen mielestä kannattaisi kuitenkin kiinnittää huomiota pelaamisen positiivisiin puoliin.

- Pelaaminen on todella rikastuttavaa, vuorovaikutteista ja luovuuteen kannustavaa kulttuuria. Jos katsotaan aktiivisesti pelaamista harrastavia, niin sieltä löytyy paljon pelivideoiden tekijöitä, oman pelaamisen striimaajia sekä pelaamisen inspiroimaa koodaamisen ja taiteen harjoittelua.

Tossavainen näkee vanhempien tärkeimmäksi tehtäväksi kannustaa lasten innostusta, mutta kasvattajan roolia ei tule unohtaa.

- Siihen rinnalle on hyvä tuoda vanhuuteen kuuluvia kasvatuksellisia tehtäviä. Käydään keskustelua lapsen kanssa, ollaan kiinnostuneita. Samalla tavalla kuin ollaan jalkapallokentän laidalla, niin ollaan välillä pelaavan lapsen olan takana.

Peli- ja elokuvakriitikko sekä 17-vuotiaan tyttären isä Marko Ahonen allekirjoittaa positiivisen lähestymistavan tärkeyden.

- Pelaaminen on harrastus siinä missä muutkin. Eivät lapset piruuttaan pelaa, vaan koska he tykkäävää siitä. Myös tämmöinen ensi kuussa viisikymmentä täyttävä mieskin pelaa samoilla syillä ja motiiveilla kuin se lapsikin.

- Ei harrastuksesta tarvitse hyötyä olla, vaikka pelaamisesta sitä voikin olla. Elämä jää vähiin, jos alkaa tehdä vain hyödyllisiä juttuja. Parhaat asiat elämässä ovat juuri niitä hyödyttömiä, Ahonen tuumaa.

Vanhempia kannustetaan aktiivisuuteen

Tossavainen kehottaa aikuisia hyödyntämään lasten peleihin suuntaaman kiinnostuksen. Niistä voi ammentaa innostusta muihin kasvatuksen tarpeisiin.

- Esimerkiksi Minecraft on ollut hirveän suosittu peli jo monta vuotta. Jos kädentaidot ovat tärkeitä vanhemmalle, niin Minecraftista innostuneita lapsia on helppo ohjata esimerkiksi askartelun pariin. Lasten kanssa voidaan tehdä yhdessä Minecraft-ukkeleita ja rakentaa miekkoja, suunnittelija vinkkaa.

Pelikriitikon mielestä olisi välinpitämätöntä jättää lapsen peliharrastus huomioimatta.

- Miksi yhdellä kasvatuksen alueella meneteltäisiin niin typerästi, kun muuallakin yritetään parhaamme tehdä? Tähän pätee sama kuin kaikkiin muihinkin lasten harrastuksiin. Mitä enemmän vanhemmat osallistuvat ja ottavat asioista selvää, niin aina sen parempi.

Kahden tunnin ruutuaika kuuluu menneisyyteen

- Nämä ruutuaikasuositukset ovat yli kymmenen vuoden takaa, ajalta ennen älypuhelimia. Tällä hetkellä elämme yhteiskunnassa, jossa kahden tunnin ruutuaika ei ole enää välttämätön kriteeri, Tossavainen painottaa.

KAVI:n suunnittelijan mielestä aika ei ole oleellinen tekijä, jos muut asiat sujuvat lapsella hyvin.

- Pelit voivat vuorovaikutteisen luonteen takia muodostua todella tärkeiksi. Se on jossain määrin todella hyvä juttu. Jos pelaaminen kuitenkin alkaa kaventaa muuta elämänalaa, kannattaa keskustella pelaamisen tärkeydestä ja määrästä.

Tällaisessa tilanteessa pelaaminen saattaa olla oire muista arjen ongelmista.

- Kannattaa olla tarkkana sen suhteen, että onko peli itsehoitoa, vai onko se hauskaa yhdessäoloa. Sitä keskustelua kannattaa käydä koko ajan pelaavan lapsen kanssa.

Ikärajat ovat tärkeitä

- Ikärajat on tehty kuluttajia varten. Digitaalisissa peleissä ikäraja ei kerro vaikeudesta kuten lautapeleissä. Se kertoo, että minkä ikäiselle pelin ei arvioida aiheuttavan haittaa, Tossavainen kertoo.

Ongelmia syntyy, kun lapsi pelaa tai katsoo sellaista sisältöä, jota hän ei pysty vielä käsittelemään.

- Tavallisia haittoja ikätasolle sopimattomista peleistä ovat esimerkiksi painajaiset, levottomuus ja muu oireilu.

Pelikriitikko Ahonen kertoo, kuinka vanhempien tulisi perehtyä suojattiensa pelivalintoihin.

- Kannattaa vilkaista pelin kannet, tiedot ja ikäsuositus. Ei tarvitse montaa minuuttia googlata, kun pelistä saa aika hyvän kuvan. Pelistä voi esimerkiksi etsiä lyhyen videopätkän, joka kertoo jo pelin tyylistä hyvin paljon.

Antti Hartikainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi