Minkälaista roolia vanhempien pitäisi ottaa lasten pelaamisessa? Tähän kysymykseen annetaan vastauksia Lahden pääkirjastossa pidettävässä Tiedätkö mitä lapsesi pelaa? -pelikasvatusluennossa. Luennoimassa ovat peleihin erikoistunut kirjastonhoitaja Janne Seppänen sekä nuorten pedagoginen informaatikko Jenna Ojala.
Torstaina klo 17.00 järjestettävä luento on suunnattu erityisesti 3.-6. luokkalaisten lasten vanhemmille.
- Tarkoituksena on hakea sinne vanhempia, joiden lapset ovat mahdollisesti juuri aloittelemassa pelaamista. Arveltiin, että siinä iässä nämä ikärajakysymykset ovat myös aika hyvin kortilla, Seppänen kommentoi.
Luennolla käydään esimerkkien kautta läpi usean eri lajityypin pelejä. Tarkastelussa on mobiilipelejä, konsolipelejä ja pc-pelejä.
- Esimerkiksi räiskintäpeleistä käydään vertaillen läpi, että millaisia K7-pelit ovat verrattuna K18-peleihin. Eli vaikka molemmat ovat räiskintäpelejä, niin miten ne eroavat sisältönsä puolesta.
Toiminnan taustalla olevalla tarinalla on väliä
Luennolla ei käsitellä pelkästään räiskintäpeleissä tehtäviä asioita, vaan taustalla oleva tarinakin huomioidaan.
- kuvan takana olevaa pelin varsinaista sisältöä. Yleensä peleissä on joku tarina taustalla ja ikäraja voi tarinankin myötä määrittyä. Tarina voi olla aikuisille suunnattu, tai se voi olla kaikille soveltuva.
Vanhemmille tarjoillaan konkreettisia vinkkejä lapsille soveltuvista peleistä.
- Lähdetään käytännössä suosittelemaan pelejä, jotka voisivat olla hyviä tuolle ikäluokalle. Olemme käyneet alle 12-vuotialle sallittuja pelejä läpi ja koonneet niistä vinkkilistan, jonka saa luennolta mukaan.
- Kannattaa pelata lasten kanssa ja olla innostunut siitä, mitä he tekevät, Seppänen vinkkaa.
Luento on maksuton, mutta kuvamateriaalinsa vuoksi se on kielletty alle 18-vuotiailta.
Nämä pelit eivät sovellu lapsille
Väkivaltapelien historiaan mahtuu erittäin rajuja pelejä. Varsinainen väkivallalla mässäily on ehkä vuosien saatossa vähentynyt, mutta modernit pelit ovat graafiselta toteutukseltaan jatkuvasti realistisempia.
For Honor (2017, K18) on tuore esimerkki visuaalisesti rajusta pelistä, jossa veri suihkuaa ja päitä voi lyödä irti.
Postal 2 (2003, K18) on jo vanha peli, mutta nousi aikoinaan julkisuuteen silmittömän ja perusteettoman väkivaltaisuutensa takia.
Duke Nukem 3D (1996, K16) oli ensimmäisiä pelejä, jotka saivat osakseen suurta julkista paheksuntaa. Pelissä käytetty vitsaileva alatyylinen kieli sai osakseen paljon negatiivista sekä positiivista huomiota.