Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lukijalta

Mielipide: Hyvinvointiyhtymän arki jättää heitteille, Nastolan taksiepisodi jäävuoren huippu

Kuva: Elena Liseytseva

Kun vanhus viedään taksilla väärään osoitteeseen ja hän kaatuu pihalla, niin kuka ottaa vastuun? (ESS 20.3.) Entä miksi palvelutalo kotiuttaa ihmisen, joka ei tiedä, missä asuu? Molempiin kysymyksiin löytyy vastaus hyvinvointiyhtymän säästöistä.

Asioita pyöritellään ja pallotellaan, ja tämäkin Nastolassa sattunut hengenvaarallinen vahinko laitetaan lopulta suunnilleen vanhuksen omaksi syyksi. Mitäs sanoo väärän osoitteen kuljettajalle!

Juttu on vain nyt niin, että jos kyseessä on asianmukaisesti tilattu Kela-taksi, kuljettaja tulostaa autossa aina koneeltaan printin, jossa näkyy asiakkaan nimi ja ”toimitusosoitetiedot” ihan kirjallisena.

Ikävän ja pitkällisen kokemuksen mukaan oikein mikään asia ei tunnu hoituvan nykyään terveydenhuollossa, kotipalvelussa eikä Kela-taksi-systeemissä. Esimerkiksi muistisairaudet tuntuvat olevan käsittämätön epäosaamisalue monella taholla ja tasolla.

Viime kädessä muistisairaiden ynnä muiden toimintakyvyttömien kotihoidon ja hoivayksiköiden lähihoitajat saavat koko vastuunkierron likasangon niskaansa.

Kelataksibisnes pyörii kalliisti yhteiskunnan varoilla, eikä kuljettajilla näköjään ole minkäänlaista vastuuta tai velvoitetta katsoa, että asiakas pääsee oikeaan osoitteeseen, tai edes sisälle väärän osoitteen rappuun, kaatumatta ensin pihalla.

Lähes kaksi vuotta Kela-taksirumbaa sivusta seuranneena voin kertoa, että kuljettajat käyttävät lisäksi ylipitkiä odotusaikoja ja ylipitkiä reittejä, niin että 20 euron matka tekee helposti 50-60 euroa. Veronmaksajia asia ei liikuta. Kela ei tutki, mistä huimat kustannuserot johtuvat.

Kuljettajat käyttävät lisäksi ylipitkiä odotusaikoja ja ylipitkiä reittejä, niin että 20 euron matka tekee helposti 50-60 euroa.

Monet muut ikävät lieveilmiöt, kuten esimerkiksi kotihoidon sählingit, liittyvät nyt vuodeosastojen sulkemiseen. Kun yt-ilmoitukset vuodeosastoille taannoin tulivat, asia oli maanantain lehdessä, mutta me, erään muistisairaan omaiset, saimme siitä esimakua jo edellisen viikon perjantaina.

Meille kerrottiin, että läheisemme lääke on vaihdettu sellaiseen muotoon, ettei se vaadi enää kotipalvelun käyntejä. Lääkkeen oli vaihtanut, geriatria konsultoimatta ja omaisille ilmoittamatta, vuodeosaston ja kotipalvelun vastaava lääkäri.

Nastolan onneton taksiepisodi on vain jäävuoren huippu. Aivan heitteillä ovat ne vanhukset tai muuten puolustuskyvyttömät, joilla ei ole omaisia valvomassa tilanteita. Hyvinvointiyhtymässä jyrää nyt sellainen ketjureaktio, että vuodeosastopotilaat on sijoitettava palvelutaloihin, ja palvelutaloista on raivattava vanhukset kotiin.

Kotihoitopotilaita on näin ollen vähennettävä kaikin keinoin - vaikka sitten lääkitystä vaihtamalla - koska säästöjä on jostakin revittävä. Tällä hetkellä ne revitään vanhusten ja lähihoitajien selkänahasta.

Muutoksen mahdollistamiseksi kannattaa käyttää äänioikeuttaan tulevissa kuntavaaleissa, jos oma vanhuus tai toimintakyvyttömyys näissä hyvinvointiyhtymän säästötalkoissa kiinnostaa - etenkin silloin, jos omaisia ei ole.

Omainen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X