Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

ESS vertaili: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä, Etelä-Karjalan Eksotessa ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä hämmästyttävän samanlaiset palkat

Etelä-Suomen Sanomat selvitti, millaiset palkat näiden kolmen organisaation suurimmilla johtajilla on ja millaiset organisaatioiden keskipalkat ovat. Tulokset olivat yllättäviä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän uusi toimitusjohtaja Eetu Salunen tienaa kuukaudessa 103 euroa enemmän kuin kollegansa Etelä-Karjalassa. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän, Etelä-Karjalan Eksoten ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin palkkatasot ovat hyvin lähellä toisiaan. Etelä-Suomen Sanomat selvitti, millaiset palkat näiden kolmen organisaation suurimmilla johtajilla on ja millaiset organisaatioiden keskipalkat ovat.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kaltaisia kuntayhtymiä on Suomessa vielä vähän. Lähin mahdollinen vertailukohta on Etelä-Karjalan Eksote, jonka toimintaperiaate on hyvin lähellä hyvinvointiyhtymää.

Eksote on kuitenkin selvästi pienempi. Hyvinvointiyhtymässä työntekijöitä on 8 000 ja alueella asuu 210 000 ihmistä. Eksotessa työntekijöitä on 5 000 ja alueella asuu 132 000 ihmistä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri eroaa näistä kahdesta siinä, että se on erikoistunut erikoissairaanhoitoon, kuten Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri aikoinaan. Se hoitaa myös perusterveydenhoitoa joissakin alueensa kunnissa. Työntekijöitä on 3 600 ja alueella on asukkaita 250 000. Sairaanhoitopiirillä ei ole toimitusjohtajaa, vaan sairaanhoitopiirin johtaja.

Otimme sen kuitenkin mukaan vertailuun, koska se on kokoluokaltaan melko lähellä hyvinvointiyhtymää.

Suurimpien pomojen palkkaero 185 euroa

Vaikka nämä kolme sairaanhoitoon erikoistunutta organisaatiota eroavatkin toisistaan, on niiden palkkahaitari hyvin samankaltainen.

Suurinta palkkaa saa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tuore toimitusjohtaja Eetu Salunen, 12 000 euroa kuukaudessa. Kauas ei jää Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen. Hänen kuukausipalkkansa on 11 897 euroa. Samalle tasolle pääsee myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen 11 815 euron palkallaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä suurta palkkaa nauttii myös strategiajohtaja Timo Louna. Entinen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja saa 11 500 euroa kuukaudessa. Hänen kuukausipalkkansa on noussut vuoden takaisesta johtajasopimuksesta jo 600 eurolla.

Kahdessa muussa vertailuorganisaatiossa vastaavan kaltaista johtajan titteliä ei ole. Sen sijaan Eksotesta löytyy kehitysjohtaja, joka tienaa 7 870 euroa. Keski-Suomessa kehittämispäällikön kuukausipalkka on 4 944 euroa.

Hyvinvointiyhtymässä ja Eksotessa on hallintojohtaja. Keski-Suomessa hänen tittelinsä on hallintopäällikkö. Päijät-Hämeessä viransijaisuutta hoitavan hallintojohtajan kuukausipalkka on 7 704 euroa. Eksotessa hallintojohtaja tienaa 8 070 euroa ja Keski-Suomessa hallintopäällikkö 5 216 euroa.

Palkkojen keskiarvo lähes sama Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä organisaatio jakautuu neljään toimialueeseen, kun taas Eksotessa on kolme vastuualuetta.

Hyvinvointiyhtymässä toimialuejohtajien palkat vaihtelevat 7 900 eurosta 10 500 euroon. Eksotessa vaihteluväli on 8 861 eurosta 11 072 euroon.

Myös henkilökunnan palkat ovat Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä hämmästyttävän lähellä toisiaan. Koko Eksoten henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo on 2 538 euroa, kun taas hyvinvointiyhtymässä keskiarvo on vain euron pienempi eli 2 537 euroa.

Luvuissa ei ole huomioitu päivystyskorvauksia, vuorotyölisiä eikä ylityökorvauksia.

Sen sijaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin keskipalkka on selvästi korkeampi, 2 957 euroa. Tässä luvussa eivät ole mukana määräaikaiset työntekijät. Korkeampi keskipalkka johtunee sairaanhoitopiirin kahdesta muusta vertailuorganisaatiosta eroavasta tehtävänkuvasta.

Hyvinvointiyhtymän eri osissa suuret palkkaerot

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä eri puolilla työskentelevien keskipalkat eroavat selvästi toisistaan. Vähiten tienataan tukipalvelukeskuksessa, jossa keskipalkka on 2 066 euroa. Tukipalvelut ovat juuri alkavien yt-neuvotteluiden piirissä.

Sen sijaan suurinta palkkaa saavat keskimäärin Liikelaitos Versossa työskentelevät. Siellä palkkojen keskiarvo on 3 165 euroa. Versossa kehitetään ja ylläpidetään sosiaalialan ammattilaisten osaamista ja yhteistyötä Päijät-Hämeessä ja itäisellä Uudellamaalla. Myös erikoissairaanhoidossa palkkojen keskiarvo nousee yli 3 000 euron, 3 020 euroon.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X