Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Irisa Keaheylle on huudeltu kadulla ja syytetty kahvilassa vessapaperivarkaaksi - nyt hän toivoo Lahteen vahvempaa yhteisöä

Irisa Keahey on kohdannut rasismia itse ja kuullut paljon myös muiden kokemuksia. Kuva: Katja Luoma

Lahdessa asuva Irisa Keahey sanoo suoraan, että hänellä on paljon tarinoita rasismista - sekä muiden kohtaamasta että omalle kohdalle osuneesta. Yhdysvalloista syntyisin oleva, irlantilais-amerikkalaisen äidin ja apassi-isän tytär on asunut Suomessa viisi vuotta ja on nykyään myös Suomen kansalainen.

Keaheyn kohtaama rasismi liittyy välillä epätietoisuuteen hänen alkuperästään.

- Suomessa on hyvin vähän Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvia tai apasseja. Ihmiset eivät tiedä, mistä olen, joten voivat olettaa minua romaniksi tai muslimiksi, Keahey kertoo.

"Älä puhu venäjää!"

Keahey kertoo, että on Lahdessa saanut osakseen huutoa ollessaan liikkeellä lastensa kanssa. Häntä on myös käsketty menemään takaisin kotiinsa. Jokunen vuosi sitten kahvilassa tuntematon nainen alkoi aggressiivisesti syyttää häntä vessapaperin varastamisesta.

- Hän kiljui minulle kaikkien ihmisten edessä, eikä kukaan tullut auttamaan tai käskenyt häntä lopettamaan, Keahey muistelee.

Joskus tilanteita on tapahtunut, kun hän on liikkeellä nyt 4- ja 2-vuotiaiden lastensa kanssa. Ohikulkija on kieltänyt olemaan puhumatta venäjää, kun hän on puhunut lapsilleen englantia. Kahvilaepisodin aikana hänellä oli mukanaan tuolloin kuukauden ikäinen vauva.

- Minua huolestuttaa, että joku käy väkivaltaiseksi minua kohtaan lasteni edessä tai satuttaa lapsiani, Keahey sanoo.

Keaheyn lapset ovat Keaheytä vaaleampia, sillä lasten isä on suomalainen.

- Minun ei pitäisi olla huolissani, että heidän hiuksensa tummenevat, mutta huolehdin silti, Keahey myöntää.

Ei vain tummaihoisten ongelma

Keahey tuomitsee rasismin kaikkia vastaan. Hän pitää myös hölmönä, että saa osakseen rasistista kohtelua oletuksen takia.

Myös kansainväliset ystävät ja tuttavat ovat kokeneet rasismia: sen skaala on vaihdellut tuijottamisesta suoranaiseen lyömiseen.

- En usko, että tämä on vain tummaihoisten ulkomaalaisten ongelma, vaan myös valkoihoiset kohtaavat rasismia. Se on vain vähäisempää kuin afrikkalaisilla tai aasialaisilla. Minulla on sympatiaa niitä kohtaan, joilla tilanne on varmasti huonompi kuin minulla, Keahey sanoo.

Erityisesti hän on huolissaan yhteisön haavoittumimmista jäsenistä: lapsista ja raskaana olevista naisista. Hän on huolissaan myös lähisuhdeväkivallasta. Maahanmuuttajien voi olla vaikeampi saada apua, koska eivät tunne uuden kotimaansa sääntöjä. Myös poliisin soittaminen rikostilanteissa ylipäätään voi pelottaa.

- Kaupunki olisi paljon turvallisempi paikka, jos ihmiset uskaltaisivat soittaa poliisille, Keahey kuvailee.

Keaheyn oma tilanne on myös siinä suhteessa nurinkurinen, että Californiassa asuessaan häntä pidettiin yleisesti valkoihoisena. Tällöin hän koki myös valkoihoisuuden tuoman etuoikeuden.

Nykyään hän välttelee baareja, sillä keskustassa meno yltyy hänen mukaansa liian väkivaltaiseksi.

Ennakkoluuloja on kaikilla

Keahey laskeskelee, että pahoja tapauksia sattuu noin kerran puolessa vuodessa. Pienempiä tilanteita sattuu useammin, kuten silloin, kun hänen piti todistella päiväkodissa olevansa oikeasti opettaja.

Keahey on huomannut rasistisen käytöksen lisääntyneen viime vuosina.

- Kun pakolaisia alkoi tulla Suomeen, olin huolissani, että rasismi lisääntyisi, hän sanoo.

Keahey kertookin, että rasismi oli hänelle yksi suurimmista kulttuurishokeista, kun hän muutti Suomeen.

- Yhdysvalloissa korkeasti koulutetut ihmiset ovat yleensä hyvin avoimia erilaisille ihmisille. Ajattelin tänne muuttaessani, että ihmiset ovat korkeasti koulutettuja ja avoimia ja hyväksyviä.

Keahey sanoo, että rasisteja on joka maassa ja ennakkoluuloja on kaikilla. Mahdollisesta negatiivisesta ensireaktiosta pitäisi kuitenkin hänen mielestään päästä yli.

"Lahti tarvitsee vahvan yhteisön"

Sijaisopettajana toimiva Keahey kaipaakin kouluihin opetusta rasismiin liittyen ja Lahteen vahvemman yhteisön rakentamista. Muutoin hän pelkää ongelman pahentuvan ja nuorten jengiytyvän.

- Yhdysvalloissa jengit syntyvät pelosta. Olen huolissani, että jos nuoret maahanmuuttajanuoret kohtaavat paljon rasismia, kasvaessaan he jengiytyvät.

Keahey uskoo, että mitä enemmän toisia ihmisiä tunnemme, sitä vähemmän heitä pelkäämme. Eniten hän sanoo pelkäävänsä niiden puolesta, joita kutsutaan mustiksi tai afrikkalaisiksi, mutta saattavat olla jo kolmannen sukupolven suomalaisia.

- Jos näytämme monikulttuurisen Lahden arvon, voimme parantaa yhteisöä ja tehdä siitä turvallisemman paikan, hän sanoo.

Keahey on itse perustanut ystävänsä kanssa Facebook-ryhmän, jossa jaetaan tietoa ja neuvoja Lahdessa asuvilla monikulttuurisille perheille. Sitä kautta hän on kuullut paljon myös muiden tarinoita.

Vanhemmat tapasivat mielenosoituksessa

Keaheyn perheessä ja suvussa tasa-arvoiset oikeudet ovat olleet tärkeitä.

- Isoäitini oli senaattori ja Bernie Sandersin ystävä. Hän organisoi Sandersin kanssa liikkeen, jossa ihmiset matkustivat bussilla yhdessä tummaihoisten kanssa. Isäni ja äitini tapasivat San Fransiscossa mielenosoituksessa, jossa vaadittiin yhtäläisiä oikeuksia värillisille ihmisille.

Tiistaina 21.3. vietetään YK:n rasisminvastaista päivää.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen