Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Politiikka ei ole enää puolueiden etuoikeus - Heinolassa sitoutumattomilla on jo merkittävä asema, mitä tapahtuu muualla Päijät-Hämeessä?

Asikkalan Kotikunta-ryhmä haluaa pysäyttää vallan valumisen pois paikallisten poliitikkojen näpeistä. Kärkölä-ryhmä haluaa piristää kunnan ilmapiiriä.

Kevään kuntavaaleissa Päijät-Hämeessä valtuustopaikkoja tavoittelee yhteensä 1174 ehdokasta, joista puolueisiin sitoutumattomia ehdokkaita on 103. Sitoutumattomien listojen ja ehdokkaiden määrä on kasvanut selvästi edellisistä kuntavaaleista. Nyt ainoastaan Hollolassa ja Hartolassa sitoutumattomia listoja ei ole.

Päättyvällä valtuustokaudella sitoutumattomilla on ollut painoarvoa vain Heinolassa.

Nyt vakavasti otettavia sitoutumattomia listoja on Heinolan lisäksi myös Asikkalassa ja Kärkölässä. Ovatko sitoutumattomat vain poliittisiin puolueisiin kyllästyneitä, katkeroituneita loikkareita vai löytyykö ryhmistä aitoa vaikuttamisen halua ja kunnianhimoa?

ESS jututti kolmen sitoutumattoman ryhmän poliitikkoja ja kysyi, mitä he ajavat takaa.

Me asikkalalaiset tiedämme parhaiten, mitä tarvitsemme ja miten kunnan palvelut tulisi järjestää. Liian moni asikkalalaispoliitikko ei ole tähän saakka sitä ymmärtänyt tai hyväksynyt. Kotikunta-ryhmän ehdokas, kunnanvaltuutettu Immo Virtanen

Kärkölä-ryhmä haluaa kamppailla ankeutta vastaan

Kärkölässä poliittisia mannerlaattoja yrittää järisyttää Kärkölä-ryhmä, joka on saanut kerättyä peräti 25 ehdokkaan listan. Valtapuolueet keskusta, kokoomus ja SDP jäivät ehdokasasettelussa selvästi sitoutumattoman ryhmän jalkoihin.

Kärkölä-ryhmän Miia Salmisen mukaan ehdokkaiden enemmistö on ensimmäistä kertaa mukana kuntavaaleissa. Noin kymmenellä ehdokkaalla on joko valtuusto- tai vaalikokemusta poliittisista puolueista.

Salmisen mukaan Kärkölä-ryhmän tavoitteena on muuttaa kuntapolitiikan sävyä. Talousvaikeuksien kanssa painivassa Kärkölässä tunnelma on ollut apea, eikä tulevaisuuden uskoa ole löytynyt riittävästi, Salminen sanoo.

- Juuri tähän haluamme muutoksen. Tavoitteenamme on olla vaalien jälkeen valtuuston suurin ryhmä, jotta voimme muuttaa Kärkölän poliittista kulttuuria.

Salmisen mukaan Kärkölä-ryhmä haluaa luoda kunnalle tulevaisuusvision ja tarkat suunnitelmat, joita kohden lähdetään koko valtuuston voimalla.

- Meidän ajatuksemme kunnan tilanteen parantamiseksi eivät välttämättä vaadi suuria taloudellisia satsauksia. Haluamme tuoda Kärkölään yhdessä tekemisen meininkiä ja uskoa tulevaisuuteen.

Onko asikkalalainen Kotikunta poliittinen sekamelska vai merkittävä, uusi poliittinen voima?

Asikkalassakin sitoutumaton lista tavoittelee suurta valtuutettujen pottia. Syksyn ja talven aikana koottu 15 ehdokkaan lista on nimivahva, sillä joukossa on tukku valtuustossa kuluvalla kaudella istuneita poliitikkoja. Lisäväriä listalle tuo Asikkalan entinen kunnanjohtaja Juri Nieminen. Onko kyseessä katkeroituneiden loikkareiden joukko vai todellinen vaihtoehto Asikkalan politiikan nykymenolle? Jälkimmäinen, vastaavat Kotikunta-ryhmän puuhamiehet Immo Virtanen ja Kari Kitala. Kitala valittiin nykyiseen valtuustoon keskustan riveistä, Virtanen kokoomuksen listalta. Molemmat ovat edelleen omien puolueidensa jäseniä, mutta nyt herrat yrittävät uusia valtuustopaikkansa yhteiseltä listalta.

Virtasen mukaan puoluepolitikointi ei sovi kunnalliselle tasolle.

- Pitäisi olla kiinnostuneempi tavallisten ihmisten tavallisista asioista, eikä puolueohjelmista ja niiden määräyksistä. Meillä Kotikunnassa on yhteiset tavoitteet, jotka perustuvat vain meidän omiin ajatuksiimme. Kukaan ei yläpuolelta kuiskuttele korvaan, mitä asioita meidän tulee ajaa.

Hänen mielestään eriväriset puoluekirjat eivät aiheuta ongelmaa. Kukin Kotikunnan ehdokas saa kuulua mihin tahansa puolueeseen - tai olla kuulumatta. Joukossa on esimerkiksi kokoomuslaisia, perussuomalaisia, keskustalaisia ja poliittisesti sitoutumattomiakin.

- Joku saattaa ajatella vihreämmin kuin muut, joku on enemmän vasemmalla ja joku enemmän oikealla. Sehän on vain hyvä asia. Asioita käsitellään silloin mahdollisimman monelta kantilta. Meitä yhdistää ennen kaikkea halu puolustaa Asikkalan ja asikkalalaisten etua, sanoo Kitala.

Virtasen mukaan tavallisten arjen asioiden päätösvalta on karkaamassa - ja on osin jo karannut - liian kauas tavallisista kuntalaisista. Hyvinvointiyhtymä on tästä räikein esimerkki, Virtanen sanoo.

- Me asikkalalaiset tiedämme parhaiten, mitä tarvitsemme ja miten kunnan palvelut tulisi järjestää. Liian moni asikkalalaispoliitikko ei ole tähän saakka sitä ymmärtänyt tai hyväksynyt.

Kitala ja Virtanen ovat molemmat eronneet kuluvan valtuustokauden aikana valtuustoryhmistään ja perustaneet omansa. Kestääkö Kotikunta kasassa tulevan valtuustokauden loppuun saakka, jos ja kun se sinne asti pääsee?

- Miksi ei pysyisi? Tunnemme toisemme ja jaamme samat ajatukset kunnan tulevaisuudesta. En näe syytä, miksi emme olisi yhdessä koko valtuustokautta, sanoo Virtanen.

Ryhmän pitäminen kasassa vain imagosyistä ei Kitalaa juurikaan kiinnosta. Hänen mukaansa Kotikunnan tärkein missio on saada valtuustoon mahdollisimman paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat osaavia ja taitavia, mutta eivät halua olla osa raskasta puolueapparaattia.

- Olemme saaneet aktivoitua mukaan ihmisiä, jotka eivät olisi muuten lähteneet politiikkaan. Jo se on voitto. Jos joku jossain vaiheessa löytää uuden poliittisen kodin jostain puolueesta, ei se ole huono asia, Kitala sanoo.

Parempi Heinola tavoittelee piikkipaikkaa ja sinipunahegemonian murtamista

Heinolan valtuuston kolmanneksi suurin ryhmä Parempi Heinola on asettanut tavoitteekseen suurimman valtuustoryhmän paikan kevään kuntavaaleissa. Tavoite ei ole millään tavalla mahdoton, sillä ehdokkaita PaHella on enemmän kuin edellisissä vaaleissa. PaHetta enemmän ehdokkaita vaaleihin on asettanut ainoastaan kaupungin suurin puolue SDP.

Edellisissä vaaleissa PaHe tavoitteli SDP:n ja kokoomuksen hegemonian murtamista. PaHe jäi kolmannelle sijalle, vain parikymmentä ääntä kokoomuksen taakse. Nyt PaHe on valmis revanssiin, sanoo ryhmän valtuutettu, kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Ville-Matti Kuusela.

Kuuselan mukaan PaHen ensimmäinen valtuustokausi on ollut paitsi uuden opettelua, myös ihan oikeaa vaikuttamista.

PaHe kirjasi ennen edellisiä vaaleja tavoitteikseen muun muassa Heinolan elinvoimaan ja elinkeinopolitiikkaan sekä kaupungin viestintään ja markkinointiin panostamisen. Nyt kaupungissa on elinkeinojohtaja ja tiedottaja.

- En tiedä johtuuko se meistä vai valtuustosta ylipäätään, mutta monet meidän tavoitteemme ovat nytkähtäneet eteenpäin kuluvan valtuustokauden aikana.

Miten puolueet ovat ottaneet vastaan kertarysäyksellä ison osan valtuustopaikoista kahmineen sitoutumattoman ryhmän?

- Itse asiassa ihan hyvin. Meitä on kuunneltu ja olemme saaneet tavoitteitamme läpi. Kyllä se jostain kertoo. Ehkä olemme myös muuttaneet poliittista kulttuuria hieman notkeammaksi.

Kuntapolitiikka on silti edelleen liian hidasta ja kankeaa, kärsimättömäksi ihmiseksi tunnustautuva Kuusela sanoo.

- Varmasti haluaisimme tehdä muutoksia nopeammin, mutta mikään ei tunnu muuttuvan kovin vauhdikkaasti.

Hitaus ja kankeus ei kuitenkaan yllättänyt. Kuusela on seurannut kuntapolitiikan kiemuroita vuosikymmeniä isänsä, SDP:n pitkäaikaisen valtuutetun Mauno Kuuselan kautta. Tekemistä riittää poliittisen kulttuurin muuttamisessa edelleen, hän summaa.

Kuusela sanoo, ettei PaHen kimmoke politiikkaan lähtemiseksi kummunnut kaunasta poliittisia puolueita kohtaan. PaHe perustettiin alunperin kansalaisvaikuttamisen kanavaksi. Ryhmän ei ollut tarkoitus edes lähteä mukaan politiikkaan.

- Ensin oli esimerkiksi uimarannan siivoamista, vanhusten auttamista tai tapahtumien järjestämistä, ja vasta sen jälkeen aktivoiduimme myös poliittisesti. Meidän oli pakko lähteä mukaan kuntapolitiikkaan, jotta meillä olisi enemmän vaikutusvaltaa.

PaHella on joukoissaan pitkään puoluepolitiikassa mukana olleita, mutta myös suuri määrä täysin politiikan ulkopuolelta tulleita ihmisiä.

- Esimerkiksi itse en olisi lähtenyt ehdolle minkään puolueen listalta.

Kuuselan mukaan poliittisen viitekehyksen sijaan PaHetta yhdistävät arvot.

- Toisen kunnioittaminen, yhteistyökyky ja heinolalaisista välittäminen, hän luettelee.

Vaikka poliittis-ideologinen liima puuttuu, ei PaHen valtuutetut sooloile, Kuusela sanoo.

- Arvot ovat yhteiset, mutta tiettyjen asioiden toteuttamistavoissa voi olla erimielisyyttä. Mutta niinhän se on kaikissa ryhmissä, Kuusela sanoo. Kuuselan mukaan PaHe on kuluneen valtuustokauden aikana ollut esimerkiksi kokoomusta yhtenäisempi.

- Se selviää katsomalla äänestyskäyttäytymistä. Huomattavasti useammin kokoomuslaiset ovat olleet keskenään erimielisiä kuin me.

PaHen 32 ehdokkaan lisäksi poliittisesti sitoutumattomia ehdokkaita on kahdella muullakin listalla yhteensä kolme henkilöä.

Kuusela on vakuuttunut, että kuntatasolla sitoutumattomien ryhmien suosio ja vaikutusvalta kasvaa tulevaisuudessa ympäri maata. Hänen mukaansa raskaiden poliittisten koneistojen reivaaminen jatkuvasti kiihtyvässä ja muuttuvassa maailmassa ei ole yksinkertaista. Paikallisessa politiikassa on kyettävä nykyistä ketterämpiin päätöksiin ilman, että puoluekoneistot ovat sitä häiritsemässä, Kuusela analysoi.

Kuva: Anssi Hietamaa
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X