Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

”Viron äänestysjärjestelmän käyttö pitäisi lopettaa” - Järjestelmä on luotu aikana, jolloin valtiollisiin kyberhyökkäyksiin ei varauduttu

Virossa äänestäminen onnistuu oman tietokoneen äärellä. Kuva: Marko Kauko

Viro on ainoa maa maailmassa, jossa valtiollisissa vaaleissa on jo kymmenen vuoden ajan voinut äänestää netissä. Nettiäänestys alkoi vuonna 2005 paikallisvaaleissa ja laajeni valtiollisiin vaaleihin vuonna 2007. Viime parlamenttivaaleissa vuonna 2015 noin 30 prosenttia äänistä annettiin netissä.

Viron nettiäänestysjärjestelmää on kritisoitu vanhentuneeksi ja tietoturvauhkia sisältäväksi. Riippumaton tutkijaryhmä arvioi ja testasi järjestelmän, ja totesi loppupäätelmänään toukokuussa 2014 ilmestyneessä raportissa, että sähköisen äänestämisen käyttö pitäisi lopettaa välittömästi.

Tutkimusryhmän mukaan Viron nettiäänestysjärjestelmä on rakennettu aikana, jolloin valtiollisiin kyberhyökkäyksiin ei varauduttu.

Viron järjestelmässä luotetaan siihen, että vaalipalvelimet ja käyttäjien tietokoneet toimivat tietoturvallisesti. Raportin mukaan juuri ne ovat hyökkäysten kohteina. Testin mukaan palvelimella tapahtuvaa ääntenlaskentaa voidaan manipuloida huomaamattomasti haluttuun suuntaan. Käyttäjän kotikoneella antama ääni voidaan haittaohjelman avulla muuttaa toiseksi.

Myöskään vaalivirkailijat eivät testin aikaan paikallisvaaleissa vuonna 2013 noudattaneet tietoturvallisia käytäntöjä.

Tutkimusryhmään kuului seitsemän sähköisiä äänestysjärjestelmiä analysoimaan erikoistunutta tutkijaa, joista yksi oli suomalaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva tietoturva-asiantuntija Harri Hursti. Hursti on muun muassa paljastanut haavoittuvuuksia ja tietoturvaongelmia Yhdysvaltain osavaltioiden käytössä olevista sähköisistä äänestysjärjestelmistä.

Kauppalehden haastattelussa 7. marraskuuta - Yhdysvaltain presidentinvaalien aattona - Hursti varoitti, että Suomessa ei pitäisi missään tapauksessa siirtyä nettiäänestämiseen. Esimerkiksi Hollannissa on luovuttu nettiäänestämisestä.

Nettiäänestämisen työryhmän puheenjohtaja Johanna Suurpää oikeusministeriöstä toteaa, että työryhmä aikoo käydä tutustumassa Viron nettiäänestysjärjestelmään.

- Virossa järjestelmään on kuitenkin oltu aika tyytyväisiä ja sitä myös uusitaan, kertoo Suurpää.

Sari Vanninen / Uutissuomalainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen