Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Parveketupakointikielto ei ole innostanut taloyhtiöitä - "Vielä odotetaan ennakkotapausta"

Tupakointikiellon määräämisen kynnys on alentunut, mutta käsittelyaika on pitkä ja prosessi melko mutkikas. Kuva: Mirja Hussain

Taloyhtiöt eivät ole vielä innostuneet hakemaan parveketupakointikieltoja uuden tupakkalain perusteella.

Realia Isännöinnin Lahden yksikönjohtaja Tuula Niukkanen kertoo, että heidän isännöimissään taloissa ei ole tällä hetkellä vireillä parveketupakoinnin kieltohakemuksia.

- Asia on niin uusi, että taloyhtiöissä ollaan odottavalla kannalla. Kuunnellaan vielä, mitä tapahtuu, Niukkanen arvioi.

Toimitusjohtaja Reijo Mononen Lahden Team-Isännöinnistä kertoo, että parveketupakointikiellosta on keskusteltu viidessä-kuudessa taloyhtiön kokouksessa. Yhtäkään hakemusta ei ole vielä tehty.

- Vielä odotetaan ennakkotapausta. Kuinka hakemuksen käsittely etenee kunnassa, miten kiellon vastustajien kannat otetaan huomioon, Mononen miettii.

Kuormittava ja julkinen prosessi

Vuoden 2017 alusta voimaantulleen tupakkalain säännöksen myötä taloyhtiöt voivat hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä parvekkeille, pihoille ja sisälle huoneistoihin.

Uuden lain takia kynnys kiellon määräämiseen on entistä matalampi. Aiemmin tupakointikielto piti perustella terveyshaitoilla.

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli pitää todennäköisenä, että parveketupakointikieltoja aletaan hakea kevään taloyhtiökokousten jälkeen.

- Taloyhtiöissä on ollut kiinnostusta kieltoon. Lakiin liittyvien ohjeiden läpikäymisen jälkeen hallituksille on varmasti selvinnyt, että kyseessä on aika kuormittava ja myös julkinen prosessi. Taloyhtiöissä mietitään vielä, halutaanko toimiin ryhtyä, ja onko tämä oikea väylä kieltää tupakointi, Hupli arvioi.

Huplin mukaan tupakointikiellon käsittely kestää arviolta 7-8 kuukautta.

- Taloyhtiössä käsittely vie noin kaksi kuukautta, ja sen jälkeen alkaa kolmen kuukauden moiteaika yhtiökokouksen päätöksestä. Viranomaiskäsittelyyn voi varata 2-3 kuukautta.

Koko hakuprosessin hintalappua on vielä vaikea arvioida. Kunnat veloittavat noin 50-60 euroa tunnilta hakemuksen käsittelystä. Lisäksi pitää ottaa huomioon taloyhtiön hallinnon kulut ja isännöitsijän palkkiot.

Pelkkä savuhaitan mahdollisuus riittää

Lahden kaupungin ympäristöterveys käsittelee kieltohakemuksia. Johtavan terveystarkastajan Tomi Bondarewin mukaan kaupungille on tullut joitakin kyselyjä tupakointikieltojen ajamisesta taloyhtiöissä.

Uuden tupakkalain aikana terveysviranomaisen tehtävä on punnita savun kulkeutumisen mahdollisuutta taloyhtiössä. Kieltoa voi hakea vaikka talossa kukaan ei polttaisikaan. Tarkastajat eivät tee kokeita paikan päällä, Bondarew kertoo.

- Käytännössä meillä ei ole harkintavaltaa asiassa. Jos tupakkalaissa määritellyt edellytykset täyttyvät, niin kielto on määrättävä.

Harkinnanvaraa saattaa jäädä esimerkiksi kattohuoneistojen parvekkeiden tupakointikiellossa.

- Jos talon ylimmän kerroksen parvekkeet ovat talon eri puolilla ja savun kulkeutumisen mahdollisuutta toisille parvekkeille ei oikein ole, niin kiellon määräämistä jouduttaisiin ehkä harkitsemaan.

Aiemmin kielto oli vaikea saada

Bondarew suosittelee, että kieltoa haettaisiin koko taloyhtiöön eikä yksittäisille parvekkeille. Taloyhtiön osakkaiden yhdenvertaisuusperiaate on huomioitava, Bondarew korostaa.

Lahden kaupunki veloittaa hakemusten käsittelystä 65 euroa tunnilta.

- Hakemus kannattaa tietysti tehdä huolella, jotta ei tarvita lisäkuulemisia ja selvityspyyntöjä. Se työllistää meitä, ja nostaa hakijan kustannuksia.

Aiemmin tupakoinnin kieltäminen parvekkeilla piti tehdä terveydensuojelulakiin vedoten. Bondarew ei muista, että terveyshaitan takia olisi määrätty tupakointikieltoja Lahdessa.

- Kiellot eivät ole kestäneet oikeusasteiden käsittelyä. Käytännössä on ollut erittäin vaikea osoittaa, että parvekkeelta toisen asunnon sisätiloihin kulkeutuvasta tupakansavusta aiheutuisi asukkaille terveyshaittaa.

Tupakkalaki

Tupruttelukielto taloon

Uudistettu tupakkalaki tuli voimaan 15.8.2016. Tupakointi on kielletty taloyhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa.

Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin yhtiön piha-alueella sisäänkäyntien ja ilmanottoaukkojen läheisyydessä, lasten leikkialueella ja yhteisillä parvekkeilla.

Lain perusteella voidaan kieltää parvekkeilla ja huoneiston sisällä tupakointi.

Tupakointia voidaan rajoittaa myös terveydensuojelulain perusteella, jos siitä aiheutuu terveyshaittaa esimerkiksi naapurihuoneiston asukkaalle.

Kiellon hakemisesta päätetään taloyhtiön kokouksen enemmistöpäätöksellä.

Asukkaita on kuultava ennen kiellon hakemista.

Sisällä asunnoissa tupakoinnin kieltämiseen on tulossa uusia ohjeistuksia maaliskuussa.

Leo Autere
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi