Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hiihtolegenda Siiri Rantanen sivakoi kunniakierroksen stadionilla villisti kannustavan yleisön edessä

20 000 ihmistä nostatti huutomyrskyn kannustaessaan Siiri Rantasen hiihtoa hetkeä ennen naisten viestikilpailua. Kuva: Sami Lettojärvi

Hiihdon kolminkertainen olympiavoittaja Siiri Rantanen toi historiallisen hetken MM-kisoihin hiihtämällä täpötäyden stadionin edessä kunniakierroksen hetkeä ennen naisten 4x5 kilometrin viestiä.

20 000-päinen yleisö hiljentyi odottamaan, kun Rantanen valmistautui hiihtoon stadionille laskevan mäen juurella. Kun Järvisen pitopohjasukset oli kiinnitetty, 92-vuotias Rantanen nosti molemmat kätensä ilmaan ja tuuletti. Yleisö puhkesi raikuviin aplodeihin ja siniseen fleecetakkiin pukeutunut Rantanen lähti matkaan.

Hiihtäjälegenda sivakoi tottunein liikkein rauhallista tahtia ja yleisö nousi seisten osoittamaan hänelle suosiotaan seisten. Tuhannet Suomen liput heiluivat ja huumaava huutomyrsky saatteli Rantasen menoa.

Maalilinjalla yleisö otti Rantasen vastaan kultamitalistin tavoin. Hiihdon jälkeen Rantanen sai antaa haastatteluja monien maiden televisiolle ja toimittajille.

- Oli hienoa hiihtää suomalaiskatsojien edessä, Rantanen sanoi iloisena.

Lumi oli puuroa

Kierros sujui Rantasen mielestä mainiosti vanhasta muistista, vaikka tänä talvena hiihtokilometrejä onkin takana vain parikymmentä. Suoraselkäinen Rantanen ylläpitää kuntoa päivittäisillä kävelylenkeillä.

Ainutlaatuisen kunniakierroksen Rantanen hiihti suksilla, jotka Harri Kirvesniemi oli hänelle tehnyt. Pito oli hyvä, mutta stadionin pehmeä lumi hankaloitti menoa.

- Siellä ei ollut latuja ollenkaan. Oli vaikea ohjata suksea, kun lumi oli yhtä puuroa, Rantanen analysoi huippuhiihtäjien malliin.

92-vuotias Siiri Rantanen sivakoi rauhallisin vedoin vuorotahtia stadionin kunniakierroksen "puuroisella lumella". Kuva: Janne Laakkonen

Pitää yrittää parhaansa

Lahden hiihtomaastot ovat Rantaselle kuin oma takapiha. Tohmajärvellä syntynyt Rantanen muutti perheineen Lahteen 1950-luvulla. Kahden lapsen äiti hiihti sen mitä vuorotyöltään vaneritehtaalla ehti, ja vuonna 1958 Rantanen nappasi Lahden MM-kilpailussa naisten 3x5 kilometrin viestissä hopeaa ja 10 kilometrin kilpailussa pronssia.

- MM-hiihdot ennen ja nyt ovat kuin yö ja päivä. Ei tällaista ollut aiemmin. On tämä ihan erilaista, Rantanen tuumi.

- Ihmiset huutaa. Huusivat he silloinkin, mutta tämä on erilaista. Minä vain hiihdin vapaasti oman osuuteni, en jännittänyt kilpailua.

- Pitää mennä niin paljon kuin pääsee. Me olimme niin paljon jäljessä venäläisiä ja muita, että ei siinä ollut muuta mahdollisuutta kuin parhaansa yrittää. Niin se on nytkin tytöillä.

Tunnelma kuin olympialaisissa

Rantasen ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali tuli Oslon olympialaisissa 1952, jolloin hänn hiihti pronssia 10 kilometrin kilpailussa. Cortinassa 1956 Rantanen voitti kultaa naisten 3x5 kilometrin viestissä, ja 1960 tuli olympialaisten viestipronssi. Lahden tunnelmaa Rantanen vertaa olympialaisiin.

- On sama tunnelma. Siihen aikaan kilpailuissa oli kuitenkin erilaista kuin nykyään.

Lahden kisojen kohokohdaksi Rantanen nostaa Iivo Niskasen kultamitalin. Häneltä "Äitee" odottaa paljon tulevaisuudessa.

- Niskasessa on toivoa. Hän on hyväkuntoinen ja miehekäs mies, ihan kuin Mietaan Jussi.

Kolminkertainen olympiamitalisti Siiri "Äitee" Rantanen sai yleisön osoittamaan suosiotaan seisten. Kuva: Markku Ulander

Yleisön kannustus kohotti mielen

Rantasen hiihtoa seurasi katsomossa yleisön joukossa myös arvovaltaista väkeä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion seurassa kisakatsomoon oli saapunut myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Koko yleisön valtaisa kannustus tuntui Rantasesta ihmeelliseltä.

- Se oli ihan uskomatonta. Mutta otetaan vastaan kaikki mitä saadaan.

- Tämä antaa mielen virkeyden. Tällaista täytyy elämän olla.

 

Kirsti Pohjaväre
kirsti.pohjavare@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi