Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mullan alle pääsee vasta Kelan kautta? - Hautausavusta syntyi kunnissa hämminkiä

Hautauskulut maksetaan vainajalta jääneistä varoista, jos niitä on. Jos rahaa ei löydy, voi kuolinpesä kääntyä yhteiskunnan puoleen. Kuva: Armi Salonen

Hautausavustusta hakevat kuolinpesät ovat toimeentulotukiuudistuksen jälkeen joutuneet outoon tilanteeseen. Avustusta varten myönnetään täydentävää toimeentulotukea, mutta sen hakemisesta on kunnissa vahvasti erilaisia tulkintoja.

Osa kunnista lukee lakia niin, että ennen täydentävän toimeentulotuen myöntämistä tarvitaan Kelan päätös perustoimeentulotuesta. Kuolinpesän on siis ensin haettava vainajalle perustoimeentulotukea, mitä ei tietenkään myönnetä. Kuitenkin vasta Kelan tekemän hylkypäätöksen jälkeen hautausavustusta voidaan hakea kunnalta.

Tulosaluejohtaja Leila Kankainen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä arvioi, että Kela ei keskellä muutosruljanssia osannut varautua kuolinpesien tekemiin toimeentulotukihakemuksiin.

- Niin olen ymmärtänyt, että heidän tietojärjestelmänsä ei kyennyt tekemään päätöstä kuolleen henkilön kohdalla.

Kankaisen mukaan kuolinpesien edustajia on ohjattu Kelasta kuntaan ja kunnasta takaisin Kelaan. Hän pitää tilannetta asiakkaan kannalta kohtuuttomana.

Kunnista kiinni

Toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl sanoo, että kuntien omissa tulkinnoissa on hajontaa. Hänen mukaansa osa suuristakin kunnista on sillä kannalla, ettei kuolinpesien tarvitse hakea perustoimeentulotukea. Silloin pesät voivat suoraan anoa kunnalta apua hautauskuluihin.

Kela kuitenkin käsittelee vainajien perustoimeentulotuen hakemukset, jos kuntien sosiaalitoimi niin haluaa.

- Kuntien on itsensä ratkaistava, miten ne lakia tulkitsevat. Olemme kertoneet kunnille, että me kuulkaa tehdään juuri niin kuin te haluatte, painottaa Ståhl.

"Irvokas esimerkki"

Perustoimeentulotukien myöntäminen siirtyi vuoden alussa kunnilta Kelalle, mutta täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen pysyi edelleen kuntien sosiaalitoimella.

Kelalle ja kunnille on tullut useita tulkintaeroja, mikä etuus kuuluu kenenkin korvattavaksi, jos kenenkään. Täydentävään toimeentulotukeen kuuluva hautausavustus on vain yksi tapaus monista.

- Se on irvokas esimerkki, mihin byrokratia voi yltää, luonnehtii johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta.

Hänen mukaansa toimeentulotukiuudistusta valmisteltaessa käytiin läpi pitkä lista asioita, miten lakia tulisi missäkin yksityiskohdassa soveltaa. Monimutkainen kokonaisuus on kuitenkin vaikea hallittava.

- On jouduttu uuteen maailmaan, jossa joka asiaan ei ole osattu varautua antamalla soveltamisohjeita.

Pieni asiakasjoukko

Lahtelaisen hautausalan yrittäjän Matti Varpilan asiakaskunnassa on hyvin vähän niitä, jotka hakevat omaisensa hautaamiseen avustusta yhteiskunnalta.

- On myös sellaisiakin tapauksia, että vainaja on ollut varaton, mutta omaiset maksavat hautauksen.

Arkun, kuljetukset, uurnan ja kukkalaitteen saa Varpilan mukaan halvimmillaan reilusti alle 1 000 eurolla. Tosin seurakunnan perimät kustannukset eivät sisälly edellä mainittuun hintaan.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi