Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Muistoja menneistä MM-kisoista - miten sujuivat vuoden 1989 kisat?

Vuoden 1989 MM-kisojen alla huolestutti lumitilanne. Viikko ennen h-hetkeä lumesta ei ollut tietoakaan. Varastossa oli kuitenkin lunta 12 000 kuutiota ja lopulta pari päivää ennen avajaisia alkoi kunnon lumisade.

MM-hiihtoja seurasi paikan päällä Salpausselällä ennätyksellinen yleisö, lähes 460 000 henkeä. Pääsylipputulot ylittivät 191 prosenttia arvioidusta. Järjestäjät kuittasivat puhdasta tuloa 2,5 miljoonaa markkaa.

Kilpailijoita oli 31 maasta ja urheilijoita 359. Urheilullisesti kisat olivat suomalaisittain kaikkien aikojen onnistuneimmat: 15 mitalia, joista kuusi kultaista, viisi hopeista ja neljä pronssista. Suomi komeili kärjessä niin mitali- kuin pistetilastossakin.

Suomen naishiihtäjät ottivat peräti kaksi kolmoisvoittoa, sekä 10 että 15 kilometrin perinteisen tyylin hiihdoissa. Lahden oma Jari Puikkonen kruunasi komean uransa ottamalla kotimäessään kaksi kultamitalia: suurmäestä ja joukkuemäestä.

Ainoastaan yhdistetyssä Suomi ei saanut yhtään mitalia.

LEHTIPOIMINTOJA:

"Lahden väljäksi ja viihtyisäksi kehuttu hiihtostadion onkin ahdas. Lähes maailmanennätysmäinen yli 70 000 yleisö ei sunnuntaina mahtunut alueille, jotka heille oli varattu. Tilanne ryöstäytyi järjestäjiltä, muttei uhkaavasti. Vaikka tunnelma katsomossa oli ajoittain tiivis, osasivat kisavieraat käyttäytyä kokonaisuuteen nähden rauhallisesti."Etelä-Suomen Sanomat 20.2.1989

"Välinepuoli on meillä Suomessa mennyt eteenpäin valtavasti. Nyt meillä on kuusi huoltomiestä, jotka nukkuvat kuusi tuntia yössä ja ajattelevat silloinkin suksia."Suomen naishiihtäjien valmentaja pohtii naisten huippumenestystä Etelä-Suomen Sanomissa 22.2.1989.

"Kisatuotteet ja alkoholi ovat tehneet parhaiten kauppansa kisojen aikana. Kisamaskotti Nestoria on enää vaikea löytää kaupoista. Alko taas kamppailee rommipulassa. Yksi merkki on jo loppunut Alkon varastoista."Etelä-Suomen Sanomat 23.2.1989

"Maamme-laulu on soinut viime päivien aikana Lahden stadionilla niin monta kertaa, että yhä useammat suomalaiset ovat oppineet sanat uudelleen ja laulavat taustallaan Ylen ykkösverkon ohjelman päättävä nauha."Etelä-Suomen Sanomat 24.2.1989

Lähteet: Hiihdon MM-kisat 1926-2017 - Lahti, Mediatalo ESA 2016 sekä ESS arkisto.

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen