Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Suomen naisille kolmoisvoitto" - Juha Kolun paras MM-muisto on vuodelta 1989

Juha Kolu aloitti kisauransa vuoden 1970 Salpausselän kisoissa lähettinä. Kuva: Katja Luoma

MM-kisojen kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Juha Kolu on viihtynyt Salpausselän järjestelyhommissa jo vuoden 1970 kisoista. Tuolloin 10-vuotias Juha Kolu pääsi maastohiihdon sihteerinä toimineen isänsä mukana kisalähetiksi. Vuoden 1978 MM-hiihdoissa Kolu oli jo kilpailusihteerin apulainen, 1989 kilpailusihteeri ja 2001 kilpailunjohtaja.

Paras Salppurimuisto liittyy vuoden 1989 kisoihin.

- Vuonna 1989 suomalaisnaiset ottivat avauslajissa kolmoisvoiton. Olin kilpailun sihteeri ja sain kunnian allekirjoittaa tulosluettelon.

Kolmoisvoittoon yltäneet naiset olivat Marja-Liisa Kirvesniemi, Pirkko Määttä ja Marjo Matikainen. Avajaisia oli katsomassa reilut 30 000 ihmistä, ja tunnelma oli riemukas.

Pahimmaksi paikaksi Kolu nimeää raskaan päätöksen vuoden 2001 kisoista.

- Olin kilpailunjohtaja ja juryssa ainoa järjestäjien edustaja, kun naisten 30 kilometrin kisa jouduttiin peruuttamaan. Se oli raskas, mutta välttämätön päätös.

Kisa peruttiin sääolosuhteiden takia. Stadionin pakkasmittari näytti -25 astetta. Miesten kilpailua siirrettiin eteenpäin, kunnes tuomarineuvosto päätti, että kisa alkaa yhdeltä. Tuolloin pakkasta oli alavilla paikoilla noin -20, joka oli virallinen pakkasraja.

Tulevia kisoja MM-konkari Kolu odottelee erityisellä innolla, koska Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ansiosta kisoilla on aivan erityinen arvonsa.

- Olin hakutoimikunnassa, kun kaksien edellisten kisojen isännyys hävittiin ja se oli tietysti erittäin harmillista. Silloin ei tullut ajatelleeksi, että 2017 on Suomen juhlavuosi. Nämä kisat ovat tosi positiivinen sattuma.

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen