Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tiesitkö tätä työkokeilusta?

1 Työkokeilu ei ole työsuhde. Sen ajalta ei makseta palkkaa, eikä se kerrytä vuosilomapäiviä tai eläkettä.

Työkokeilija saa kokeilun ajalta samaa etuutta kuin työttömänä ollessaan eli päivärahaa tai työmarkkinatukea. Etuuden lisäksi kulukorvausta saa pääsääntöisesti 9 euroa työpäivää kohti.

2 Työkokeilija ei ole työterveyshuollon piirissä.

Lääkärillä pitää siis käydä julkisen terveydenhuollon puolella. Lahdessa lääkäriin tai hoitajaan kannattaa ottaa yhteyttä terveyskioskin tai terveysneuvon puhelinpalvelun kautta.

Työttömyysetuuden maksaja hyväksyy yksittäisen, korkeintaan kolmen päivän poissaolon työkokeilun järjestäjän luvalla. Poissaoloista kannattaa tietysti sopia myös oman esimiehen kanssa. Pidempi sairausloma voi olla peruste purkaa sopimus, koska poissaolo estää työkokeilun tavoitteiden täyttymisen.

3 Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan työkokeiluihin osallistui Päijät-Hämeessä reilut 2 500 henkilöä vuonna 2016.

Työkokeilun kautta voi päästä kokeilemaan uutta työtehtävää tai kokonaan uutta ammattia. Työkokeilu koskee useimmiten niitä, jotka ovat olleet poissa työelämästä tai joilta puuttuu ammatillinen koulutus. Työ- ja elinkeinotoimisto ohjaa ammatillisen koulutuksen suorittaneita palkkatöihin. Työkokeilua käytetään myös maahanmuuttajien kotouttamisen apuna. Koko maassa työkokeilijoita oli viime vuonna noin 48 000.

4 Työkokeilun kesto samalla järjestäjällä voi olla enintään kuusi kuukautta.

Työkokeilua voidaan järjestää enintään viitenä päivänä viikossa 4-8 tuntia päivässä.

Työn järjestäjän pitää valvoa ja ohjata kokeilijaa. Oman sopimuksen ehtoihin kannattaa tutustua tarkasti. Epäselvissä tilanteissa pitää ottaa yhteyttä te-toimistoon.

Työkokeiluun osallistuva voi milloin tahansa keskeyttää työkokeilun. Se voi kuitenkin vaikuttaa oikeuteen saada työttömyysetuutta.

5 Työkokeilun tavoitteena on selvittää työttömän henkilön ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja tai tukea paluuta työmarkkinoille.

Tämän vuoden alusta on kokeiltu niin sanottua rekrytointikokeilua, jota työnantaja voi käyttää työnantajan arvioimiseen ennen oikeaa työsuhdetta. Rekrytointikokeilun järjestäjällä pitää kuitenkin olla työpaikka tarjolla. Jos työnantaja palkkaa kokeilijan, kokeiluaika vähennetään koeajan enimmäispituudesta.

6 Työkokeiluun voi hakeutua joko itsenäisesti tai te-toimiston tarjousten perusteella.

Työpaikka voi olla myös vapaaehtoispohjalta toimiva yhdistys tai muu yhteisö, jossa ei ole palkattuja työntekijöitä. Työkokeilu purkaa työttömyysetuuksien maksamiseen määrätyn odotusajan. Kokeilija osoittaa näin halunsa työllistyä.

7 Työkokeilijalla on vakuutusturva.

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää ryhmävastuuvakuutuksen henkilö- ja esinevahinkojen varalta. Tapaturmista ja ammattitaudeista korvaukset maksaa Valtiokonttori.

8 Työkokeilua harkitsevan kannattaa tutustua te-toimiston kotisivuihin ja käydä paikallisessa toimistossa.

Useimpiin käytännön ongelmakohtiin löytyy ohjeita työ- ja elinkeinoministeriön tuoreesta ohjeesta. Ennen työkokeilun aloittamista tarvitaan te-toimiston päätös. Käsittelyaika on noin kymmenen arkipäivää.

Lähteet:

Työ- ja elinkeinopalvelujen kotisivu

Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta

Työ- ja elinkeinoministeriön ohje julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta

Leo Autere
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi