Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Emmi
Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi

Näkökulma: Rasismi on rasismia

Mielenosoituksessa kenelläkään ei ollut sanottavaa terveydenhuollon uudistuksista. Kuva: Emmi Tuomisto

Kärkölän valtuusto päätti maanantaina haluaako se vuokrata tyhjilleen jääneen vanhainkodin kiinteistön alaikäisten turvapaikan saaneiden asumisyksiköksi. Samaan aikaan Suomi Ensin -ryhmä järjesti kunnantalon ulkopuolella rasistisen mielenosoituksen aiheen tiimoilta.

Olin toimittajana valtuuston kokouksessa ja tein samalla uutisen myös mielenosoituksesta. Kun rasistista mielenosoitusta sanoo julkisesti rasistiseksi, siitä seuraa aina paljon polemiikkia. Niin myös nyt. Olen jo saanut yhteydenottoja, joissa on arveltu, että lääkitykseni on pielessä ja valemedia on penkonut Facebookistani vanhoja lomakuvia mustamaalaustarkoituksessa.

Valtuusto käsitteli kiinteistön vuokrausta pitkään, ja tuli siihen tulokseen, että kiinteistöä ei vuokrata turvapaikan saaneiden käyttöön. Uutisen lukijakommenteissa minulta kysyttiin, pidänkö valtuuston päätöstäkin rasistisena.

Puhutaanpa siis hetki rasismista. En tietenkään pidä Kärkölän valtuuston päätöstä rasistisena. Se oli kuntalaisia edustavan päättäjistön tekemä demokraattinen päätös. Kärköläläisenä minua saattaisi huolestuttaa tieto siitä, että kunta on jo aiemmin keplotellut itsensä kuiville kriisikuntamenettelyyn joutumiselta myymällä tuon saman kiinteistön rahoituslaitokselle. Päätöksellä ostettiin lisää aikaa kunnan talouden kohentamiseksi, mutta kello käy armotta, ja samalla Kärkölä maksaa rahoituslaitokselle kiinteistöstä kovaa vuosihintaa. Tuloja vaan ei tule nyt mistään suunnasta.

Ehkä nyt olisi kannattanut ottaa se raha, mikä tarjolla oli. Mutta valtuuston keskustelua yhteensä lähes neljä tuntia kuunnelleena, ymmärrän kyllä, että vuokrauspäätös ei ollut yksinkertainen. Hyviä puheenvuoroja käytettiin niin puolesta kuin vastaan. Eikä yksikään niistä ollut rasistinen. Moni myönsi suoraan, että päätöstä on vaikea tehdä, koska plussia ja miinuksia on molempia, kuten elämässä yleensäkin.

Vanhukset eivät aiemmin kiinnostaneet

Sen sijaan ulkona käyty mielenosoitus oli puheenvuoroiltaan puhdasta rasismia, vaikka se oli virallisesti verhoiltu käsittelemään vanhustenhuollon tilaa. Mielenosoituksen pääpuuhaaja Panu Huuhtanen väitti tapahtuman aluksi, että ”Kärkölässä on käynnissä kova vääntö siitä, annetaanko verovarat vanhuksille vai partalapsille”. Hän väittää myös, että vanhainkodista siirretään vanhukset pois, jotta sinne voidaan ottaa ”matuja”.

Vihtiläinen Huuhtanen ei ole tietenkään ikinä käynyt sen paremmin vanhainkodilla kuin Kärkölän valtuuston kokouksessakaan. Häntä ei kiinnosta, että vanhainkodin lakkauttamista on suunniteltu vuosia ja päätöskin on ollut olemassa jo pitkään. Kun vanhukset viime vuonna siirrettiin pois vuokrattavana olleesta tilasta, Kärkölässä ei heiluteltu lippuja.

Verorahat hukkaan

Nämä kaikkialla meuhkaavat huuhtaset sekoittavat mielellään faktaa ja fiktiota. Heissä on myös se surkuhupaisa puoli, että he ovat alituiseen haastamassa toisia oikeuteen kunnianloukkauksesta, vaikka itse suoltavat suustaan mitä huvittaa.

Tiedoksi nyt kaikille: ilmaukset kuten ”partalapsi” ja ”matut” ovat rasismia, ja siksi niistä rasismina myös uutisoidaan. Siksi uutisista ei ropise tuomioita toimituksille, vaikka Huuhtanenkin kertoi tekevänsä mediasta rikosilmoituksia ”melkein joka viikko”.

Lahtelaisena minua ei henkilökohtaisesti hirveästi kiinnosta, ajautuuko Kärkölä konkurssiin vai ei. Mutta veronmaksajana minua ottaa päähän, että joku kehtaa leveillä tehtailevansa poliisille hölynpöly-ilmoituksia viikosta toiseen. Olisi niillekin verorahoille muutakin käyttöä. Miksi Huuhtanen näin vie rahaa pois vanhuksilta ja veteraaneilta, nyyh.

Tämän jutun kommentointi on suljettu asiattomien kommenttien vuoksi.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi