Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahden vuoden 1958 MM-kisat olivat 200 000 katsojan suurtapahtuma

Juna Salpausselän asemalla Lahden MM-kisoissa 1958. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Vuoden 1958 Lahden MM-kisat olivat jo urheilun suurtapahtuma. Osanottajia oli 18 maasta, lehtimiehiä oli satamäärin ja pääsylippuja myytiin yli 200 000 kappaletta. Tapahtumia seurattiin myös suorasta radiolähetyksestä ja sanomalehdistä.

Kisahulina näkyi Lahdessa myös katsomon ulkopuolella ja yöaikaan. Etelä-Suomen Sanomat kertoi tuolloin, että Aleksi oli yöllä kahdeltakin täynnä ”nykyistä, hieman kaltoin kasvanutta ja ehkä kasvatettua nuorisoa, joka pitää kunnia-asianaan vetelehtiä jossakin”.

Yleisradio oli ainoa sähköinen media vielä vuonna 1958 - Salpausselän hiihtoja televisioitiin ensimmäisen kerran 1959. Kuvassa "sinivalkoiset äänet", vasemmalla Paavo Noponen, keskellä ruotsiksi selostanut Enzio Sevón ja oikealla Pekka Tiilikainen. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Suomelle kisat olivat menestys: Suomen joukkue otti kisoista kymmenen mitalia. Neuvostoliitto vei seitsemän ja Ruotsi neljä mitalia. Suomen kultamitalistit olivat Juhani Kärkinen (mäkihyppy), Veikko Hakulinen (15 km hiihto), Kalevi Hämäläinen (30 km hiihto) ja Paavo Korhonen (yhdistetty).

Kisat olivat tuolloin vielä ennen kaikkea miesten mestaruuskisat, mutta naisten menestys lisäsi naisurheilun arvostusta Suomessa. Siiri Rantanen otti kisoissa henkilökohtaisen pronssin ja viestihopeaa.

Naisten 10 kilometrin hiihdon mitalikolmikko MM-kisoissa 1958. Vasemmalta hopeamitalisti Ljubov Kozyreva (Neuvostoliitto), pronssimitalisti Siiri Rantanen ja maailmanmestari Alevtina Koltsina (Neuvostoliitto). Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto
Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi