Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Katainen: Jäsenmaiden tottuminen avustusrahoituksen varassa elämiseen on ongelmallista

Tilastojen mukaan Suomi on menestynyt varsin hyvin kilpailussa investointirahoituksesta. Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen patistaa kuitenkin yrityksiä, pankkeja ja kuntia aktivoitumaan entisestään. Kuva: Kimmo Kangas

Euroopan unionin rahoitus alueille muuttuu yhä enemmän hankerahoitukseksi. Näin arvioi komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

- Osassa jäsenmaita on totuttu elämään avustusrahoituksen varassa, mikä on ongelmallista.

EU:n perinteinen koheesiopolitiikka on kuitenkin jatkumassa, eikä siirtymä hankerahoitukseen voi Kataisen mukaan olla kovin nopea.

- Hankerahoitus edellyttää alueilta osaamista, ja sitä ei kaikkialla ole riittävästi.

Koheesiopolitiikan avulla on perinteisesti pyritty tasaamaan alueellisia kehityseroja muun muassa erilaisten rahastojen avulla. EU:n nykyinen budjettikausi ulottuu vuoteen 2020 saakka. Katainen ei osaa vielä ennakoida, kuinka vaikea poliittinen vääntö koheesiorahoituksen vähentämisestä on edessä.

Jopa 500 miljardin investoinnit

ESIR on Euroopan strategisten investointien rahasto, joka on komissiossa erityisesti Jyrki Kataisen vastuulla. Käytännössä ESIR toimii Euroopan investointipankin yhteydessä.

Rahaston kunnianhimoisena tavoitteena on luoda 500 miljardin investoinnit vuoteen 2020 mennessä. Rahaston toimiajan pidentämisestä ja tavoitteen kasvattamisesta sovittiin joulukuussa.

- Puolentoista vuoden jälkeen olemme tavoiteaikataulussa. Arvioimme, että 31 miljardin rahoituksella on luotu yhteensä 170 miljardilla euron investoinnit. Suurin osa rahoituksesta on tullut yksityisiltä, kunnilta, valtioilta ja alueilta.

Epävarmuus jarruttaa investointeja

ESIR-rahoitusta kohdistetaan esimerkiksi uusiutuvan energian hankkeisiin, tutkimukseen ja kehitykseen, liikenneinfrastruktuurin rakentamiseen, pk-yritysten luototukseen.

- Yksityisten investointien tahti on piristynyt, mutta on yhä jäljessä pitkäaikaisia keskiarvoja. Poliittinen ja taloudellinen epävarmuus hidastaa edelleen investointihaluaja.

Kataisen mukaan Euroopassa hidastavana tekijänä on ollut pankkien vahva asema yritysluotottajina.

- Pankeilla ei ole enää entisenlaista mahdollisuutta toimia riskiluotottajina. ESIR on solminut 260 pankin kanssa sopimuksia, joilla rahasto takaa puolet pk-yrityksille myönnettävistä lainoista. Arvioimme, että 380 000 pk-yritystä voi hyötyä järjestelystä.

40000 energiatehokkuusremonttia

Katainen painottaa, että ESIR on mukana nimenomaan sellaisissa hankkeissa, joita ei syntyisi ilman Euroopan investointipankin ja EU:n osallistumista. Esimerkkinä tällaisesta laajasti vaikuttaneesta hankkeesta Katainen mainitsee Pariisin alueen.

Siellä ESIR on yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa mahdollistanut halvat lainat asuntojen energiatehokkuusremontteihin. Kataisen mukaan vanhojen asuntojen energiatehokkuutta parantaneita remontteja voidaan tehdä noin 40 000 asunnossa.

- Yksikään ranskalainen pankki ei hankkeeseen lähtenyt.

Suomeen hyvin rahoitusta

Suomi on Kataisen mukaan menestynyt varsin hyvin ESIR-rahoituksen hyödyntämisessä. Suomi sijoittuu jäsenmaiden parhaaseen kolmannekseen, kun saadut sijoitukset suhteutetaan bruttokansantuotteeseen. Parannettavaakin olisi.

- Yritysten, pankkien ja kuntien tulisi paremmin ymmärtää mahdollisuuksia, joita ESIR tarjoaa. Tämä tietysti edellyttää tiedon jakamista.

Suomessa rahoitus on hyväksytty toistaiseksi 13:lle infrastruktuuri- ja innovaatiohankkeelle sekä yhdelle pankin kanssa tehdylle välityssopimukselle. Rahoitusta on saatu esimerkiksi VVO:n talojen ja kauppakeskus Triplan energiatehokkuushankkeisiin.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi