Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sähköisiin yo-kokeisiin varaudutaan katastrofiharjoituksella

Yhä harvempi abiturientti kirjoittaa ruotsin tai saksan kokeen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kevään ylioppilaskokeissa kirjoitetaan tänä vuonna jo kuusi koetta sähköisesti. Uudet sähköisesti kirjoitettavat aineet tälle keväälle ovat psykologia, ranskan pitkä ja lyhyt oppimäärä sekä yhteiskuntaoppi. Näiden lisäksi viime syksyltä sähköisenä jatkuvat saksan pitkä ja lyhyt oppimäärä, maantiede sekä filosofia.

Sähköiset kokeet toimivat viime syksynä enimmäkseen hyvin, mutta pahimpaankin on varauduttava. Ylioppilastutkintolautakunnalla (YTL) onkin ongelmia varten katastrofiharjoitusohjeet, joissa käydään ennalta kohta kohdalta läpi kukin mahdollinen vikatilanne.

– Harjoituksessa käydään läpi, mitä tehdään, jos esimerkiksi palvelin tai varapalvelin sammuu, jos kokelaan kone sammuu tai kuulokkeet eivät pelaa, luettelee YTL:n pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.

Vähähyypän mukaan sähköisiä kokeita on joka tapauksessa testattu jo valtava määrä, sillä samaa järjestelmää voi käyttää kurssikokeissakin.

– Tähän mennessä järjestelmällä on tehty yli 400 000 koesuoritusta, ja pääosin hyvin toimii.

Kielikokeissa isoin muutos

Tänä keväänä sähköisesti kirjoitettavissa ranskan ja saksan kielikokeissa ei enää järjestetä erillisiä kuullunymmärtämiskokeita. Kaikki koetehtävät sisältyvät samaan kokeeseen, ja kokelas voi itse päättää, missä vaiheessa koetta hän haluaa kuullunymmärtämistehtävät tehdä.

– Kukin voi nyt edetä oman rytminsä mukaisesti. Tämän muutoksen toivotaan vähentävän stressiä, jota 45 minuutin samanaikaisesta kuullunymmärtämisen kokeesta saattoi joillekin tulla, Vähähyyppä kertoo.

Vähähyypän mukaan kuullunymmärtämiskokeessa jotkin ääniklipit voi kuunnella vain kerran. Toiset taas voi kuunnella kahdesti, ja esimerkiksi videotehtävät voi kuunnella niin monta kertaa kuin on tarve.

Kirjoittajia edellisvuotta vähemmän

Kaikkiaan koesuorituksia tehdään kevään ylioppilastutkinnossa yli 125 000, ja näistä noin 16 000 tehdään sähköisesti. Kirjoittajien määrässä on pientä laskua viime vuodesta. Vähähyypän mukaan määrän laskuun on kaksi syytä.

– Kevään kirjoittajien ikäluokka on viimevuotista pienempi – sen näkee äidinkielen kirjoittajien pienemmässä määrässä. Myös isompi osa ikäluokasta on mennyt ammatilliseen koulutukseen, hän kertoo.

Täysin sähköinen yo-tutkinnon on määrä olla keväällä 2019. Siirtymäaika etenee Vähähyypän mukaan aikataulussa.

Ylioppilastutkinto käynnistyy ylihuomenna äidinkielen tekstitaidon kokeella.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi