Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Täysin poikkeuksellista" - apulaisoikeusasiamies totesi Mikkelin vankilassa vakavia lainvastaisuuksia

Kuva: mikko kivelä

Mikkelin vankilan jykevien seinien sisällä asiat eivät ole, kuten niitten pitäisi. Apulaisoikeusasiamiehen tarkastus viime marraskuussa paljasti useita vakavia lainvastaisuuksia vankilan toiminnassa.

Esimerkiksi vankilan poistumislupa- ja tapaamiskäytännöt poikkeavat muitten vankiloitten käytännöistä. Ne ovat erittäin tiukat. Vankien ja henkilökunnan välit vaikuttavat jännitteisiltä. Vankien mukaan vartijoitten käytös on halveksivaa.

Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Matti Vartia sanoo havaintojen yllättäneen tarkastajat.

- Täysin poikkeuksellista.

Tilanteen erikoisuutta lisää se, että Rikosseuraamuslaitos (RISE) oli omassa tarkastuksessaan kiinnittänyt huomiota samoihin seikkoihin. Silti niitä ei ollut korjattu.

Yksi Vartian mielestä vakavimmista puutteista koskee vangin oikeussuojaa. Jos vanki pyytää jonkin oman esineen haltuunsa, esimerkiksi pelikonsolin, hänelle saatetaan vastata, että " et saa". Pyyntö pitäisi ratkaista hallintopäätöksellä, johon vanki voi hakea muutosta. Epäkohta on vankilan mukaan nyttemmin poistettu.

Virallinen ja epävirallinen järjestyssääntö

Vankilan vahvistettuun järjestyssääntöön on tehty lisäyksiä, joita ei ole vahvistettu. Esimerkiksi vankilan ulkopuolella lääkäriin menevän vangin on pidettävä vankilan vaatteita. Matti Vartian mukaan tällaista määräystä ei voi antaa.

Epäkohtia on todettu myös tutkintavankien sijoittamisessa ja kohtelussa. Henkilökunta on vaatinut tarkastettavakseen vangin asianajajalleen osoittamia asiankirjoja. Menettely on loukannut asianajosalaisuutta.

Apulaisoikeusasiamies on pyytänyt RISEltä vastineen vappuun mennessä. Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen aluejohtaja Mika Antikainen ei siksi halua kommentoida tarkastushavaintoja.

Edellinen, laaja tarkastus on tehty Mikkelin vankilassa 2005. Matti Vartia myöntää, että tarkastusväli on liian pitkä.

Päijät-Hämeestä kotoisin olevat vangit sijoitetaan osin Mikkeliin. Tutkintavangit sijoitetaan Mikkeliin.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi