Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yli 200 vuotta rokotteiden historiaa Suomessa

1802 Isorokko

 

Ensimmäinen rokote Suomessa. Isorokko oli pelätty tauti, johon sairastui vuosittain miljoonia ihmisiä. Jopa joka kolmas sairastunut kuoli, selvinneille jäi usein pysyviä vaurioita. Lasten rokottaminen lopetettiin vuoden 1978 loppuun, riskiryhmien rokottamista jatkettiin vuoteen 1982 asti. Monella on rokotteesta muistona arpi vasemmassa olkavarressa. Isorokko julistettiin maailmasta hävitetyksi 1980.

1941 Tuberkuloosi

BCG-rokote käyttöön. Yleensä keuhkoinfektiona ilmenevä tuberkuloosi oli Suomessa yleisimpiä nuorten ihmisten kuolinsyitä 1900-luvun alussa. Vielä 1930-luvulla siihen kuoli 10 000 ihmistä vuodessa. Kaikki vastasyntyneet rokotettiin syksyyn 2006 asti. Monella on muistona arpi reidessä tai pakarassa. Nykyisin rokotetta annetaan vain riskiryhmiin kuuluville alle 7-vuotiaille, jotka voisivat sairastua vakavaan koko kehon tuberkuloosi-infektioon.

1943 Kurkkumätä

Difteria- eli kurkkumätärokote tuli rokotusohjelmaan asteittain. Kurkkumätäbakteeri aiheuttaa voimakkaan nielutulehduksen. Vuosisadan alussa tautia esiintyi Suomessa parinkymmenen vuoden välein saapuvina aaltoina. Tauti tappoi noin joka kymmenennen sairastuneen, useimmiten lapsia. Vuodesta 1953 valtaosa lapsista sai jo rokotteen, joka suojaa bakteerin tuottamaa myrkkyä vastaan.

1952 Hinkuyskä

Pertussis- eli hinkuyskärokotetta alettiin antaa neuvoloissa. Hinkuyskäbakteeri aiheuttaa hengitystietulehduksen, johon liittyy hengitysvaikeuksia. Sairaus on etenkin vauvoille vaarallinen.

1956 Jäykkäkouristus

Tetanus- eli jäykkäkouristusrokote annettiin kaikille, jotka olivat syntyneet vuonna 1950 tai sen jälkeen. Jäykkäkouristus on vakava infektio, jonka aiheuttavat maaperästä haavoihin kulkeutuneet bakteeri-itiöt. Tauti aiheuttaa kivuliaita kouristuksia, halvauksia ja usein kuoleman. Jäykkäkouristus vaatii aina tehohoitoa. Vuonna 1989 rokoteohjelmaan tuli jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä suojaava dT-tehosterokote aikuisille.

1957 Polio

Poliorokote annettiin neuvoloissa ja kouluissa kaikille, jotka olivat syntyneet vuonna 1940 tai sen jälkeen. Polio oireilee valtaosalla tartunnan saaneista lievänä tai ei ollenkaan. Pienellä osalla ilmaantuu halvaus, osa heistä kuolee. Vuoden 1985 polioepidemia taltutettiin valtakunnallisella rokotuskampanjalla.

1975 Vihurirokko

Rokote annettiin 11-13-vuotiaille tytöille kouluissa ja vastasynnyttäneille naisille synnytyslaitoksella vuoteen 1988 saakka. Rubella eli vihurirokko on lievä ja yleensä vaaraton infektio, joka oireilee ihottumana ja nuhakuumeen tavoin. Alkuraskauden aikana sairastettu tauti voi vahingoittaa sikiötä, ja vauva voi syntyä vammaisena.

1975 Tuhkarokko

Rokote annetaan yksivuotiaille. Morbilli eli tuhkarokko oireilee ihottumana ja nuhakuumeen tavoin ja voi vahingoittaa keskushermostoa. Tavallisimmat lisätaudit ovat keuhkokuume ja välikorvatulehdus, mutta tuhkarokko voi aiheuttaa myös aivotulehdusta eli aivokuumetta. Kehitysmaissa tuhkarokko on edelleen suuri uhka lapsille.

1982 MPR-taudit

 

MPR-rokote antaa suojaa tuhka- ja vihurirokon lisäksi sikotautia eli parotiittia vastaan. Sikotauti on usein nuhakuumetta muistuttava sylkirauhasten tulehdus, joka aiheuttaa joka kolmannella sairastuneella jälkitautina aivokalvontulehduksen. Toinen yleinen jälkitauti on kivestulehdus. Rokote on ohjelmassa maksutta kaikille, myös aikuisille, jotka eivät ole sairastaneet kaikkia kolmea tautia tai saaneet kahta MPR-rokotusta.

1993 Hib-taudit

Hib-rokote tuli ohjelmaan virallisesti 1993, vaikka laajoja rokotuksia tehtiin jo vuodesta 1986 lähtien. Rokote torjuu bakteerin aiheuttamia hemifilustauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta, keuhkokuumetta ja poskiontelontulehdusta.

1980 Influenssa

Rokote tuli ensin lääketieteellisille riskiryhmille. Myöhemmin kohderyhmiä lisättiin.

2005 DTaP-IPV-Hib ja DTaP-IPV

Nykyiset yhdistelmärokotteet lasten perus- ja tehosterokottamiseen. Nämä niin sanotut nelos- ja viitosrokotteet suojaavat kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä ja poliolta. Viitosrokote antaa suojaa hemofilustauteja vastaan.

2009 Pneumokokki

Rokote tuli ensin alle viisivuotiaille riskiryhmille, sitten kaikille 1.6.2010 jälkeen syntyneille lapsille. Pneumokokki on bakteeri, joka aiheuttaa muun muassa keuhkokuumetta ja vakavia yleisinfektioita.

2009 Rotavirus

Rokote annetaan kaikille 1.7.2009 jälkeen syntyneille. Rotavirukset ovat yleisiä oksennus-ripulitaudin aiheut­tajia. Voimakas oksentelu ja ripuli voivat aiheuttaa muun muassa elimistön kuivumista ja johtaa pienellä lapsella sairaalahoitoon.

2013 HPV

HPV- eli papilloomavirusrokote annetaan 11-13-vuotiaille tytöille. Rokote ja sen tehoste ehkäisevät kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.

2017 Vesirokko

Vesirokko- eli varicellarokote on tulossa rokotusohjelmaan syksyllä 2017. Vesirokko oireilee nuhakuumeen tavoin ja nostaa iholle rakkuloita. Se voi aiheuttaa keuhkokuumetta ja aivokuumetta, aikuisilla tauti on yleensä vielä rajumpi kuin lapsilla.

Lähteet: Duodecim ja THL

Listasta puuttuvat riskiryhmille annettavat rokotteet, kuten ahvenan­maalaisille annettu TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote, hepatiittirokotteet ja alokkaille annettavat rokotukset, joista huolehtii Puolustusvoimat. 29
Mia Rouvinen
mia.rouvinen@karjalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi