Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jopa yli puolessa hisseistä löytyy jotain vikaa - halpoja malleja korjattu kuntoon isolla rahalla

Suomessa on käytössä yli 50 000 hissiä, joiden turvallisuutta valvoo Tukes. Kuva: Janne Laakkonen

Tarkastetuista hisseistä yli puolessa on jotakin vikaa tai puutteita. Vakavia, heti käyttökieltoon johtavia ongelmia on kuitenkin vain noin kahdessa prosentissa kaikista tapauksista, kertoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) johtava asiantuntija Antti Savola.

- Huollon asianmukaisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, hän muistuttaa.

Pieniä tai vähän isompia puutteita löytyy oikeastaan kaikesta mahdollisesta, kuten esimerkiksi hissikuilusta, korista, koneistosta ja konehuoneesta. Viaksi luetaan myös, jos huoltoa ei ole hoidettu asianmukaisesti.

Tarkastuslaitos voi vaatia taloyhtiötä korjaamaan vian. Jos korjausta ei hoideta, menee asiasta tieto Tukesille. Kyseisen kaltaisia yhteydenottoja tulee Savolan mukaan kuitenkin harvoin.

Uhkaavat ja käyttökieltoon johtavat viat liittyvät useimmiten tarraimeen, joka on hissin hätäjarru. Hissikorin alapuolella sijaitseva tarrain pysäyttää hissin, jos sen nopeus ylittää salllitun rajan.

Hälytysjärjestelmän puutteet ovat vakavimpien vikojen sarjassa toiseksi yleisimpiä.

- Näihin verrattuna muut ovat pieniä vikoja, arvioi Antti Savola.

Valvonta kiristyy

Tämän vuoden alussa voimaan tullut hissiturvallisuuslaki määrää, että uusi hissi on tarkastettava kahden vuoden jälkeen ensimmäisen kerran ja myös siitä eteenpäin aina joka toinen vuosi.

Aikaisempien määräysten mukaan hissi tarkastettiin neljän vuoden kuluttua ensimmäisen kerran. Uusi laki mahdollistaa Savolan mukaan sen, että hissin mahdolliset viat voidaan korjata jo takuuaikana.

Maallikon ei ole aivan helppoa valvoa, onko huoltomies tehnyt hyvää työtä. Huoltokirja on hissin konehuoneessa ja sinne taas ei ole terveellistä mennä liikkuvien vetopyörien ja sähköjännitteisten osien vuoksi. Siten huoltokirjaan käsiksi pääseminen vaatii ammattilaisen apua.

Savola ei halua ottaa kantaa hissimerkkien mahdollisiin laatueroihin.

- Vikoja löytyy vähän jokaisen valmistajan hisseistä.

Halpa olikin kallis

Päijät-Hämeen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen muistaa takavuosilta taloyhtiöiden törmänneen ongelmiin, kun halvalla hankittu hissi ei muutaman vuoden käytön jälkeen enää toiminutkaan määräysten mukaisesti. Sitten vikoja saatiin korjata isolla rahalla.

- Tällaisia tapauksia tiedän useammankin.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi