Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Piilovirhevakuutuksille toistaiseksi vähän ottajia Suomessa - naapurimaissa ne ovat selvästi yleisempiä

Kuva: Juha Peurala

Asuntojen niin sanottujen salaisten virheiden varalta vakuutuksen myöntäviä toimijoita tulee ja menee. Nyt markkinoilla on tarjolla vain Raksystems Kauppaturvaksi kutsuttu vakuutus. Se on myynyt vakuutuksia toistaiseksi joitakin satoja kappaleita.

Piilovirhevakuutusta on perusteltu muun muassa sillä, että kaupan osapuolten ei tarvitse ruotia kiinteistön mahdollisia virheitä tuomioistuimessa. Käräjöinti maksaa ja vie aikaa.

Raksystems Kauppaturva tulee myyjän avuksi, jos asunnossa havaitaan salainen virhe eli virhe, jota ei ole havaittu kuntotarkastuksessa ja josta myyjä ei ole ollut tietoinen.

Ostaja puolestaan saa korvauksen salaisen virheen aiheuttamasta vahingosta nopeammin kuin käräjäsalin kautta tapahtuisi.

"Maksut nousivat korkeaksi"

Omakotitalokaupassa myyjän vastuu piilovirheestä johtuvista kustannuksista jatkuu 5 vuotta kaupasta. Rivi- tai kerrostalossa vastuuaika on 2 vuotta.

Ensimmäisenä tai ensimmäisten joukossa piilovirhevakuutusta tarjosi Pohjola, nyttemmin OP Vakuutus, 1990-luvun lopulla. Viimeisen vakuutuksen myöntämisestä on yli 10 vuotta.

Kiinteistön kuntotarkastuksen hoiti Pohjolan hyväksymä tarkastusyritys.

- Kartoituksen saatuaan useimmat asiakkaat eivät enää nähneet piilevän riskin mahdollisuutta. Meille päätyikin vakuutettavaksi etupäässä vanhoja ja paljon todettuja ongelmia sisältäviä rakennuksia. Ne eivät kaikki enää olleet vakuutuskelpoisia tai ainakin niitten maksu nousi riskin vuoksi korkeaksi, muistelee Chief Underwriter Ari Ruohomäki.

Myös Ifin edeltäjä Sampo lopetti piilovirhevakuutusten myymisen yli kymmenen vuotta sitten. Vakuutuksia ehdittiin myydä joitakin satoja.

Uutta, samansisältöistä vakuutusta ei ole näköpiirissä. Sen sijaan If koettaa estää vahinkoja ennalta syksyllä esitellyn omakotitalon kuntopalvelun avulla, kertoo omaisuusvakuutusten johtaja Mika Viipuri.

Uusvanha toimija

Uusin ja toistaiseksi ainoa tällainen vakuutustuote on Raksystemsin kesällä 2015 lanseeraama Kauppaturva.

Yhtiö on alalla uusvanha toimija, sillä piilovirhevakuutus kuului Raksystems Anticimexin palvelujen piiriin. Kaksi vuotta sitten toimitusjohtaja Marko Malmivaara osti yhtiön koko osakekannan, samalla yhtiö sai nimekseen Raksystems Insinööritoimisto.

Kauppaturvassa riskinkantaja on Lloyds. Vahingonkäsittelyn hoitaa oy Lars Krogius ab.

- Tyypillinen vakuutuksenottaja on omakotitalon myyjä, joka haluaa välttyä riitelyltä, Malmivaara kertoo.

Vakuutuksen edellytyksenä on Raksystemsin tekemä kuntotarkastus. Vanhasta, Anticimexin vakuutuksesta Kauppaturva eroaa siinä, että vakuutuksessa ei ole erikseen määriteltyä ikävähennystaulukkoa.

Vakuutuksia on myyty 500-600 kappaletta vuodessa, lähes kaikki omakotitaloihin. Tälle vuodelle Malmivaara odottaa kaksinkertaista kasvua.

Vuosittain piilovirhevahinkoja käsitellään 30-50 kappaletta, korvauskulut ovat olleet noin 500 000 euroa.

- Sokkelirakenteista vesikatto-ongelmiin, Marko Malmivaara kuvaa vahinkojen kirjoa.

Naapurimaissa yleinen vkauutus

Raksystemsin mukaan Suomessa vakuutetaan piilovirheen varalta joka 25. talokauppa. Ruotsissa vakuutetaan joka toinen ja Norjassa hieman useampi kuin joka toinen kauppa. Ruotsissa myyjän vastuu piilovirheestä jatkuu 10 vuotta.

Tanskassa vakuutetaan 95 prosenttia kaupoista. Taustalla on sikäläinen lainsäädäntö.

Piilovirhevakuutuskaan ei täysin suojaa erimielisyyksiltä. Kuluttajariitalautakunnassa on vuoden 2010 jälkeen tullut vireille vajaat kymmenen riitaa korvauksen maksamisesta. Niistä ratkaisematta on kaksi asiaa.

Myös Raksystems tulee Ifin lailla talonomistajan avuksi. Se julkaisee keväällä uuden mobiiliapplikaation, joka auttaa tekemään kodin huollot ja korjaukset ajallaan.

Vakuutus ei tee vanhasta uutta

Asunto- ja kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut ja aiheesta oppaita kirjoittanut asianajaja Matti Kasso muistuttaa, että asuntokauppariidoissa on harvoin kyse vain yhdestä virheestä.

- Piilovirhevakuutus auttaa vain osassa tapauksia.

Lisäksi hän muistuttaa, että jos piilovirheessä on kyse vaikkapa vanhasta salaojasta, jollaisen elinkaari on 40 vuotta, 30 vuotta vanhan talon salaojasta ei makseta uuden salaojan mukaista korvausta.

Kasson sormituntuma on, että hänen hoitamissaan riita-asioissa noin joka kymmenennessä tapauksessa kiinteistö on vakuutettu piilovirheen varalta.

Vakuutuksia myyviä yhtiöitä on Matti Kasson arvion mukaan vähän siksi, että toiminnan pienen volyymin takia vakuuttaminen ei ole ollut kannattavaa.

Toinen kiinteistökaupan ongelmiin erikoistunut juristi, varatuomari Marianne Palo katsoo, että kotivakuutuksessa perusmuotoiseen oikeusturvavakuutukseen tyytyvät kiinteistönomistajat säästävät väärässä kohdassa. Maksamalla muutaman kympin enemmän vakuutuksen korvauskatto nousee kaksinkertaiseksi, 17 000 euroon.

Mahdolliset mikrobitutkimukset ja asiantuntijalausunnot maksavat niin paljon, ettei normioikeusturvavakuutus enää riitä juristin kuluihin.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi