Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

500 euroa per myyntipiste - tupakanmyynti lopetettiin osalla kassoista valvontamaksujen takia

Paavolan K-Citymarketissa tupakan myyntipisteet ovat vähentyneet kahdestatoista neljään. Myyjä Pirko Uotila täyttää tupakkahyllyjä. Kuva: Katja Luoma

Rajusti nousseet tupakanmyynnin valvontamaksut ovat saaneet jotkut kauppiaat vähentämään tupakan myyntipisteitä ja joissakin tapauksissa jopa lopettamaan myynnin kokonaan. Tupakan myyjiltä perittävät vuosittaiset valvontamaksut nousivat tänä vuonna satoja euroa, 500 euroon myyntipistettä kohden. Nikotiininesteiden myymisestä kauppiaat joutuvat pulittamaan vielä toiset 500 euroa myyntipistettä kohden.

Tupakka on palvelutuote

Tavalliselle tallaajalle muutos näkyy eniten siinä, ettei tupakkaa välttämättä saa kaupassa tai huoltoasemalla enää joka kassalta.

Näin on myös lahtelaisessa Neste Taukotuulessa. Aiemmin tupakkaa myytiin molemmilta kassoilta, nyt myyntiä on vain yhdellä kassalla.

Vaikka hinnat ovat myyntipisteiden puolittamisesta huolimatta viime vuotta kovemmat, yrittäjä Tero Voutilainen ei ole halunnut luopua tupakan myymisestä kokonaan.

- Tupakka on tänä päivänä sellainen palvelutuote, ettei sitä voi jättää pois. Meille se on tuote, jonka lisäksi haetaan myös kahvi, Voutilainen kertoo.

Voutilaisen mukaan asiakkaat ovat olleet ymmärtäväisiä: ihmettely on kohdistunut lähinnä lakiin. Myyntipisteiden puolittuminen kuitenkin hankaloittaa työtä, jos jono on pitkä.

Tupakkaa vain osalla kassoista

Valvontamaksujen korotus näkyy myös suuremmissa kaupoissa. Lahden keskustan lähellä sijaitsevassa K-Citymarket Paavolassa myyntipisteet ovat vähentyneet kahdestatoista neljään. Tupakkaa myydään nyt kolmella kassalla ja neuvontapisteessä.

- Jos olisimme pitäneet kaikki myyntipisteet, pelkästään tarkastusmaksun osuus olisi ollut yli puolet siitä, mitä osasto tuottaa vuoden aikana, sanoo kauppias Marko Laaksonen.

Muutos näkyy myös asiakkaille, jotka ovat aiemmin voineet hakea askin eri kassan tupakka-automaatista ja suunnata sitten mihin tahansa muuhun jonoon.

Sekä Taukotuulessa että Paavolan Citymarketissa on myös päätetty, että nikotiininesteitä ei oteta valikoimiin.

Myös S-ketjun kaupoissa tupakkaa saa entistä harvemmilta kassoilta. Suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen SOK Vähittäiskaupasta kertoo, että osuuskaupat ovat arvioineet tarpeen liikekohtaisesti. Paikkakuntaisia eroja on, sillä osassa kuntia valvontamaksu on 500 euron maksimia pienempi.

- Perinteisesti valvontamaksuja on veloitettu sen perusteella, paljonko valvonnasta aiheutuu kustannuksia. Tällainen veronkaltainen maksu on poikkeuksellinen ja meidän mielestä harmillinen, Lyytikäinen sanoo.

Nikotiininesteitä vain yksittäisissä paikoissa

Terveydensuojelupäällikkö Mika Rouhiainen Päijät-Hämeen ympäristöterveyskeskuksesta kertoo, että muutoksia on tullut noin joka kolmanteen alueen noin 180 myyntipaikasta.

Lopettaneita niistä on parikymmentä. Lopettamiset ovat keskittyneet Rouhiaisen mukaan yhden myyntipisteen paikkoihin, kuten kioskeihin. Suuremmissa kaupoissa on vähennetty tupakkaa myyviä kassoja.

- Yleensä keskikokoisessa kaupassa oli 4-7 myyntipistettä. Yleistyksenä voi sanoa, että nyt niitä on 2-4, Rouhiainen kertoo.

Sähkötupakoissa käytettäviä nikotiininesteitä myydään Rouhiaisen mukaan alueella vain yksittäisissä paikoissa.

- Moni toimija on linjannut, ettei ota niitä myyntiin ollenkaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ympäristöterveyskeskuksen aluetta ovat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila ja Sysmä.

Myös Lahdessa valvontamaksujen korotus on näkynyt erityisesti myyntipisteiden määrässä.

- Muutamilta myyntipaikoilta on tullut ilmoituksia, että he lopettavat tupakan myynnin kokonaan, mutta myyntipisteiden vähentämisiä on tullut enemmän. Useat yrittäjät ovat vähentäneet kassoja, joilta tupakkatuotteita myydään, kertoo johtava terveystarkastaja Tomi Bondarew Lahden kaupungin ympäristöterveydestä.

Viime vuoden joulukuussa Lahdessa - Nastolan aluetta lukuun ottamatta - oli noin 170-180 myyntipaikkaa ja niissä noin 475 myyntipistettä.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi