Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Oman hedelmällisyyden selvittely kiinnostaa sinkkuja ja pariskuntia

Munasoluja voidaan pakastaa ja käyttää myöhemmin. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suomalaiset lapsettomuusklinikat ovat lisänneet palveluita, jotka on suunnattu vasta raskautta suunnitteleville tai raskauden yrityksen alkuvaiheeseen. Kiinnostus oman hedelmällisyyden tilanteen selvittämiseen ja perheenlisäyksen suunnitteluun on kasvussa, klinikoilta arvioidaan.

Väestöliiton lapsettomuusklinikoiden toimitusjohtajan Anne-Maria Suikkarin mukaan yhteydenotot Perhekeskuksen hedelmällisyysneuvontaan ovat lisääntyneet jonkin verran kolmen vuoden aikana.

– Kysyntää on selvästi. Hedelmällisyysneuvontaan tulevat ovat pääasiassa yli 30-vuotiaita sinkkunaisia, jotka haluavat selvittää, miten kiire lapsenhankinnalla on, Suikkari sanoo.

Mehiläinen Felicitas -klinikan lapsettomuuslääkäri Tarja Olkinuora kertoo, että moni raskautta suunnitteleva hakeutuu aiempaa herkemmin vastaanotolle.

– Erityisesti pariskunnat mutta myös sinkut tulevat selvittämään ennakoivasti raskauden edellytyksiin vaikuttavia tekijöitä ja riskejä sekä haluavat tietää keinoista, joilla raskaaksi tulemisen lähtökohtia voi parantaa, Olkinuora kertoo.

Verikokeita ja ultraäänitutkimuksia

Lääkäreiden mukaan hedelmällisyyden tilan arvioinnin tarve kasvaa, koska yhä useampi lykkää lapsenhankintaa myöhäisemmälle iälle.

– Kun on rajallinen aika saada lapsia, kallista aikaa ei ole hukattavaksi, Olkinuora kuvailee.

Uusimpia menetelmiä naisen hedelmällisyyden tilan selvittämiseen on AMH-mittaus, jolla voidaan mitata munasarjojen toimintakapasiteettia. Mittaus tehdään verikokeella.

– Sen on todettu kuvaavan melko tarkkaan sitä, kuinka paljon naisen munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita. Menetelmän kliininen käyttö on viime aikoina lisääntynyt, Väestöliiton Anne-Maria Suikkari sanoo.

Tavallisesti hormonimittaus tehdään lapsettomuushoidoissa, mutta sitä voidaan suositella myös raskautta suunnitteleville, erityisesti jos ikää on yli 35 vuotta.

AMH-mittauksen lisäksi munasarjojen toiminnallista tilaa voidaan arvioida esimerkiksi munasarjojen ultraäänitutkimuksella ja selvittämällä aivolisäkkeen säätelyhormonitasoja. Geneettiset hedelmällisyystestit ovat kehitteillä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi