Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Perustulokokeiluun valittu lahtelainen: "Kiitos opiskelurauhasta"

Perustulokokeiluun mukaan päässyt Linda Nevalainen uskoo, että uutta tukimallia tarvitaan työelämän muutoksessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Maanantaina lahtelaisen Linda Nevalaisen ja 2 000 muun tilille kilahti Suomen historian ensimmäinen perustulo.

- Olen tosi kiitollinen tästä opiskelurauhasta. Nyt ei tarvitse kahteen vuoteen jännittää, ilotsee 32-vuotias yhteisöpedagogiksi opiskeleva sairaanhoitaja.

Ilman perustuloa Nevalaisen opintoihin saama tuki olisi saattanut jo tänä vuonna vaihtua yhdestä muodosta toiseen, ja määrä tippua.

- Tämä tuli tosi hyvään saumaan. Koulutuksen tuet eivät ole selkeät, ja ne ovat muuttuneet monta kertaa viime vuosina. Nyt ainakin tietää, mikä tilanne on.

Toimeentulo taattu

”Ootsä päässyt mukaan, ootko tosissasi?” Perhe ja ystävät onnittelivat, kun Kelan kirje vuoden vaihteessa tipahti Nevalaisen postiluukusta. Nevalainen oli lukinnut kantansa perustuloon jo aikaa sitten, ja se oli hyvin tuttavien tiedossa.

- Tämähän on tosi hyvä juttu. Olen yhdistellyt etuuksia ja työntekoa vuosia. Ei se ollut vaikeaa, muttei myöskään järkevää.

Nevalainen on seurannut perustulokeskustelua tiiviisti jo yli vuosikymmenen. Kokeilun ympärillä pyörivän julkisen keskustelun kyyninen sävy ihmetyttää häntä.

- Muutamat kokeiluun valikoituneiden julkisuudessa näkyneet kommentit ovat olleet negatiivisia, vaikka tässähän on taattu, ettei toimeentulo heikkene, mitä ehkä jotkut ovat saattaneet epäillä. Jos et seuraa mediaa, ensimmäinen ajatus varmaan onkin, että mihin mä oon joutunut. Monelle varmaan jo se postissa tullut nelisivuinen kirje tuntui hankalalta.

Koko maailma seuraa

2 000 ihmisen testijoukkiota seuraa nyt paitsi Suomen, myös maailman media.

- Kokeiluryhmä vastaa väestötasolla työttömyysturvaa saavien jakaumaa Suomessa, joten ryhmä on hyvin tätä joukkoa edustava, Kelan lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen kuvailee ryhmää tiedotteessa.

Jos on opintojen ohessa aikaa ja halua tehdä töitä, niin menen vain ja teen.

Kovin tarkkaa tietoa ei kokeiluun osallistuvista julkisuuteen kerrota, sillä kokeilusta pitää saada tieteellisesti luotettavaa tietoa. Kokeilun edistymistä tutkitaan tarkasti. Nevalainen kertoo, että kokeiluun valittuja on myös kehotettu välttämään haastatteluja.

- Ajatuksena on, ettei julkisuus vaikuttaisi kokeen tuloksiin, mutta minun kohdallani tämä ei ainakaan vaikuta mihinkään.

Helpotusta keikkatyöläisen arkeen

Perustulon avulla yritetään löytää ratkaisua erityisesti sosiaaliturvan ja yleistyvien pienipalkkaisten tai kertaluonteisten töiden yhdistämiseen. Myös Nevalaisen alalla työt ovat usein projekteja. Rahoitus on tietylle ajalle, ja sitten siirrytään toiseen hommaan. Siihen perustulo tuo turvaa.

- Nyt jos on opintojen ohessa aikaa ja halua tehdä töitä, niin menen vain ja teen. Ei tarvitse ilmoitella.

Hallituksen lupauksiin parantaa maan taloutta luomalla lisää työpaikkoja Nevalainen suhtautuu kriittisesti.

- En tiedä, mistä he niitä työpaikkoja aikovat löytää. Kaikille ei voida enää luoda töitä. Ennen oli paljon ihmisiä töissä asiakaspalvelussa, esimerkiksi kaupoissa, mutta automaation myötä me ei olla enää sellainen yhteiskunta. Tulevaisuudessa tarjolla on paljon pätkätöitä, ja vain parhaat tulevat pärjäämään.

Lottovoitto yrittäjälle

Varman tulon pelättyä passivoivaa vaikutusta Nevalainen ei pidä uhkana.

- Voi olla, että joku on sitten tekemättä mitään. Esimerkiksi nuorelle se on iso raha. Toisaalta yrittäjyyden aloittamiseenhan tämä on kuin lottovoitto. Aloittelevia yrittäjiä ei nykyisin tueta järkevästi.

Nevalainen toivoisi uutta järjestelmää heti kaikkiin tukiin ja laajemmalle joukolle.

- Kokeilun ainoa epäkohta on, että muita tukia pitää edelleen hakea erikseen vanhalla systeemillä. Nekin pitäisi nivoa yhteen, jotta byrokratia oikeasti vähenee.

Testiryhmä

Kokeiluun valitut vastaavat väestöä

Perustulon kokeiluryhmään valikoitui satunnaisesti 2 000 henkilöä noin 175 000 henkilön joukosta. Satunnaisotantaan osallistuivat tietyin rajauksin 25-58-vuotiaat henkilöt, joille Kela on maksanut työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa marraskuussa 2016 ja jotka eivät ole saaneet etuutta lomautuksen vuoksi.

Kelan paikallishallinto muodostuu viidestä vakuutuspiiristä. Kokeiluun osallistuvista henkilöistä 12 prosenttia on pohjoisesta vakuutuspiiristä, 15 keskisestä vakuutuspiiristä, 16 läntisestä vakuutuspiiristä, 17 itäisestä vakuutuspiiristä ja 40 prosenttia eteläisestä vakuutuspiiristä.

Kokeiluryhmä vastaa väestötasolla työttömyysturvaa saavien jakaumaa Suomessa. Valituista 48 prosenttia on naisia ja 52 prosenttia miehiä. 30 prosenttia on 25-34-vuotiaita, 29 prosenttia 35-44-vuotiaita ja 41 prosenttia 45-58-vuotiaita. Henkilöistä 87 prosenttia on saanut työmarkkinatukea ja 13 prosenttia peruspäivärahaa marraskuussa 2016.

Kokeiluryhmästä ei julkisteta tätä yksityiskohtaisempia tietoja, jotta kokeilusta saadaan tieteellisesti luotettavaa tietoa.

Sara Vainio
sara.vainio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen