Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Taloyhtiöt voivat ryhtyä hakemaan tupakointikieltoja

Taloyhtiöissä tupakointia voidaan rajoittaa muun muassa huoneistoparvekkeilla ja -pihoilla. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Taloyhtiöt voivat tästä päivästä lähtien ryhtyä hakemaan kunnalta tupakointikieltoja. Kielloilla voidaan suitsia käryttelyä huoneistoparvekkeilla ja -pihoilla ja jopa asuinhuoneistojen sisällä.

Tupakointikiellon hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksin, minkä jälkeen kieltoa haetaan kunnan terveydensuojeluviranomaiselta. Viranomaiset voivat määrätä kiellon, mikäli lakiin kirjatut edellytykset täyttyvät.

Päälakimies Jenni Hupli Kiinteistöliitosta kertoo, että tupakkalaki on poikinut tasaisesti kyselyitä taloyhtiöiden taholta. Ei kuitenkaan näytä siltä, että taloyhtiöissä muhisi tupakointiin liittyvien riitojen vyyhti.

– Kiinnostus on ollut lähinnä yleistä. Jonkin verran on tietenkin tullut yksittäisiä ongelmatilanteita ja kärjistymisiä esiin, mutta monissa taloyhtiöissä ollaan kieltojen hakemisen suhteen odottavalla linjalla, Hupli sanoo.

Kestäviä ratkaisuja

Maltillinen lähestymistapa onkin Kiinteistöliiton toiveissa. Se on yhdessä Isännöintiliiton, Kuntaliiton ja Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen sekä Valviran kanssa laatimassa ohjetta tupakointikiellon hakemisesta. Ohje on tarkoitettu niin taloyhtiöille kuin valvontaviranomaisille ja se olisi tarkoitus julkistaa tammikuun puolivälissä.

Hupli suosittelee taloyhtiöitä pohtimaan rauhassa kieltojen tarvetta ja laajuutta vielä senkin jälkeen, kun ohjeistukset saadaan käyttöön ja viranomaiset perehtyvät uusiin tehtäviinsä. Esimerkiksi yhtiöoikeudellista yhdenvertaisuusperiaatetta tulisi noudattaa tarkasti, jotta kielloilla saataisiin aikaan kestäviä ratkaisuja.

– Kieltoa pitäisi hakea esimerkiksi kaikille niille parvekkeille, joilta savu voi kulkeutua identtisellä tavalla. Ei siis välttämättä kannata päättää hakea tupakointikieltoa vain yhdelle parvekkeelle, Hupli sanoo ja muistuttaa moitekanteen riskistä.

Hänen mukaansa kannattaa huomioida myös se, että kiellot ovat lähtökohtaisesti pysyviä. Viranomainen voi perua kiellon, jos olosuhteet muuttuvat esimerkiksi savun kulkeutumisen estävän korjaushankkeen takia.

Muitakin tiukennuksia

Tiukentunut tupakkalaki astui voimaan viime elokuussa, mutta esimerkiksi parveketupakointia koskevaa sääntelyä ryhdytään soveltamaan siirtymäajan vuoksi vasta nyt. Vuoden vaihtumisen myötä myös sähkösavukkeet tulevat verotuksen piiriin. Lisäksi tupakkavero kiristyy. Tupakkaveroa korotettiin kahteen otteeseen viime vuonna ja seuraava senttimääräinen korotus on luvassa heinäkuun alussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi