Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahden amfetamiinipitoisuus ei yllätä päihdetyöntekijöitä: "Lahdessa on erittäin paha ja lisääntyvä huumeongelma"

Anna Sillanpään mukaan nuoret kertovat, että Lahdesta saa amfetamiinia helposti. Kuva: Pertti Louhelainen

Eurooppalaisen huumeainetutkimuksen tulos ei yllätä Lahdessa toimivia päihdetyöntekijöitä. Tutkimuksen mukaan Lahden jätevesistä löytyy viidenneksi eniten amfetamiinia, kun verrattiin aineistossa mukana olleita viittäkymmentä eurooppalaiskaupunkia.

- Lahdessa on erittäin paha ja tasaisesti lisääntyvä huumeongelma, jonka tämäkin tulos osoittaa ja vahvistaa, sanoo Irti huumeista -yhdityksen Lahden tukihenkilötoiminnan ohjaaja Pasi Tuomaila.

- Se on ollut jo tiedossa, että Lahdessa ja lähikunnissa on paljon amfetamiinin käyttäjiä. Piireissä kuulee sen, että Lahti on amfetamiinikaupunki, jonka läpi kulkee aineita ja mistä haetaan sitä.

Pasi Tuomailan mukaan Lahden huumetilanne on erittäin paha. Kuva: Vesa Tapiola
Nuoret puhuvat, että heidän on helpompi saada huumeita kuin alkoholia. Yksilöohjaaja Anna Sillanpää

Sitä käytetään, mitä saadaan

Lahden kaupungilla nuorten psykososiaalisen tuen yksikkö Dominon yksilöohjaajana työskentelevä Anna Sillanpää kertoo, että nuorten mukaan amfetamiinia saa Lahdessa helposti. Osa tarttuu mahdollisuuteen.

- Ja sitä käytetään, mitä on saatavissa. Nuoret puhuvat, että heidän on helpompi saada huumeita kuin alkoholia. Ikääkin miettimättä, kyllä sitä tarjontaa on.

Sillanpään tietojen mukaan osa välittäjistä myy myös alaikäisille.

Tuomaila arvelee, että syynä amfetamiinin korkeaan käyttöasteeseen voi olla myönteinen suhtautuminen kannabikseen. Sen käyttäjät ovat pikkuhiljaa on siirtyneet amfetamiinin, ekstasiin tai lääkkeisiin.

Kuva: Anssi Hietamaa

Lahdessa ei käytetä paljon metamfetamiinia

Tiedot huumetilanteesta perustuvat Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen EMCDDA:n tällä viikolla julkaisemaan laajaan huumeraporttiin. Mukana oli yhteensä 60 kaupunkia. Suomalaisten kaupunkien jätevedenpuhdistamojen huumepitoisuudet mittasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Jätevesitutkimus ei kerro huumeiden käyttäjien määrää, vaan aineiden käyttömäärän muutoksia. Jätevesiin päätyy huumejäämiä pääosin ulosteen ja virtsan jäämistä.

THL:n huumaus- ja lääkeainetestauksen kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää pitää yllättävänä sitä, että metamfetamiinin pitoisuudet jätevedessä olivat Lahdessa matalat.

Valtakunnallisesti huumeen käyttö on selvässä kasvussa.

- Lahden tilaston olisi voinut luulla olevan esimerkiksi Helsingin ja Espoon tasolla, koska kaupungit ovat niin lähellä toisiaan

Lahden amfetamiinimäärät ovat vähentyneet

Ekstaasin käyttö on yleistynyt lyhyessä ajassa erittäin rajusti suomalaisissa maakuntakeskuksissa läpi Suomen. Ekstaasin käyttö on kaksin- tai kolminkertaistunut Kuopiossa, Jyväskylässä, Joensuussa, Tampereella ja Vaasassa. Se on uusi tulos verrattuna kaikkiin aiempiin huumetutkimuksiin.

Erityisen kova piikki ekstaasin käytössä on Savonlinnassa. Siellä ekstaasia käytetään asukaslukuun suhteutettuna eniten heti Helsingin, Espoon ja Tampereen jälkeen.

Vastaavat mittaukset tehtiin viimeksi vuonna 2014, jolloin Lahti osoittautui Suomen huumepääkaupungiksi. Kahden vuoden takaiseen verrattuna Lahden amfetamiinimäärät ovat hieman vähentyneet.

Nyt kovimpia huumekaupunkeja olivat Helsinki ja Espoo. Helsingissä kokaiinin ja ekstaasin käyttö kasvoivat selvästi.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi