Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nuoret puhuvat: Lahdessa on helpompi saada huumeita kuin alkoholia

Eurooppalaisen huumeainetutkimuksen tulos ei yllätä Lahdessa toimivia päihdetyöntekijöitä. Tutkimuksen mukaan Lahden jätevesistä löytyy viidenneksi eniten amfetamiinia, kun verrattiin aineistossa mukana olleita viittäkymmentä eurooppalaiskaupunkia. Lahti nousi sijalle viisi tänä vuonna.

- Lahdessa on erittäin paha ja tasaisesti lisääntyvä huumeongelma, jota tämäkin tulos osoittaa ja vahvistaa, sanoo Irti huumeista -yhdityksen Lahden tukihenkilötoiminnan ohjaaja Pasi Tuomaila.

- Se on ollut jo tiedoissa, että Lahdessa ja lähikunnissa on paljon amfetamiinin käyttäjiä. Piireissä kuulee sen, että Lahti on amfetamiinikaupunki, minkä läpi kulkee aineita ja mistä haetaan sitä.

Nuorten psykososiaalisen tuen yksikkö Dominon yksilöohjaajana Lahden kaupungilla työskentelevä Anna Sillanpää kertoo, että nuorten mukaan amfetamiinia saa Lahdessa helposti. Osa tarttuu mahdollisuuteen.

- Ja sitä käytetään, mitä on saatavissa. Nuoret puhuvat, että heidän on helpompi saada huumeita kuin alkoholia. Ikääkin miettimättä, kyllä sitä tarjontaa on.

Sillanpään tietojen mukaan osa välittäjistä myy myös alaikäisille, osa ei.

Tuomaila arvelee, että syynä amfetamiinin korkeaan käyttöasteeseen voi olla myönteinen suhtautuminen kannabikseen. Asiakaskunnassa on nähtävissä, että pikkuhiljaa on siirrytty amfetamiinin, ekstasiin tai muihin lääkkeisiin.

- Toiseen päihteeseen siirtyminen madaltuu, mitä pitempään jotain päihdettä käyttää. Aika monesti kannabiksen jälkeen tulee kuvioihin amfetamiini. Siirtyminen on yksilöllistä, mutta kun käyttö muuttuu sairaudeksi, jossain vaiheessa ihminen haluaa kokeilla jotain muuta huumetta.

Suomen osalta tutkimuksen tehneen THL:n huumaus- ja lääkeainetestauksen kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää pitää yllättävänä sitä, että metamfetamiinin pitoisuudet jätevedessä olivat Lahdessa matalat.

Valtakunnallisesti huumeen käyttö on selvässä kasvussa.

- Lahden tilaston olisi voinut luulla olevan esimerkiksi Helsingin ja Espoon tasolla, koska kaupungit ovat niin lähellä toisiaan.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi