Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pariskunta osti "hyväkuntoisen" talon, joka oli täynnä virheitä - takkaan ilmestyi halkeamia ja sokkeli oli aivan liian matala

Kuva: Jenni Hakanen

Hyväkuntoisena myyty uudehko talo oli kaikkea muuta kuin hyväkuntoinen. Päijät-Hämeen käräjäoikeus on ostajien vaatimuksesta purkanut kaupan ja määrännyt myyjän palauttamaan 115 000 euron kauppahinnan korkoineen.

Rakennus on alun perin rakennettu vapaa-ajanasunnoksi. Vastaaja on myöhemmin muuttanut sen asuinrakennukseksi ja samalla laajentanut sitä. Kiinteistö sijaitsee Orimattilassa.

Kantajat ostivat talon 2012 ja laajensivat sitä samana vuonna. Rakennuslupaa he eivät olleet hakeneet.

Samana kesänä rakennuksessa oli kattovuoto, jonka ostajat ja myyjä korjasivat yhdessä. Myyjä oli auttanut ostajia muutenkin, jos talossa oli laitettavaa.

Virheet alkoivat paljastua kolme vuotta myöhemmin, kun takkaan ilmestyi halkeamia ja se "notkahti". Ostajat tilasivat kuntotarkastajan, joka totesi useita puutteita. Esimerkiksi takka on muurattu suoraa laminaatin päälle. Sen alla ei ollut perustuksia.

Rakennuksen sokkelikorkeus oli lupapiirustuksissa merkitty määräysten mukaiseksi, mutta todellinen korkeus oli huomattavasti matalampi. Vastaaja oli rakentanut perustuksen itse.

Korjaaminen vaatisi koko talon purkamista

Käräjäoikeuden kuuleman asiantuntijan mukaan talon perustuksissa, alapohjassa ja takassa olevien virheitten korjaaminen edellyttäisi koko talon purkamista ja rakentamista uudelleen määräysten mukaisesti.

Myös seinärakenteen korjaaminen ja ilmanvaihdon korjaaminen edellyttäisi rakenteitten purkamista.

Oikeus piti kiinteistöllä katselmuksen.

Vastaaja myönsi laatuvirheeksi vain sen, että rakennusta ei ollut lopputarkastettu, siinä oli ainoastaan tehty käyttöönottotarkastus. Tätä ei ollut huomannut kiinteistönvälittäjäkään.

Vastaaja katsoi lisäksi, että vastaajien väittämät virheet ovat pääosin seurausta heidän itse tekemistään muutostöistä.

Oikeus velvoitti talon myyjän maksamaan ostajille erilaisia korvauksia noin 27 000 euroa. Tästä valtaosa oli oikeudenkäyntikuluja. Myyjän on korvattava ostajille myös talon hankkimiseen otettujen lainojen korkokuluja.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi